Proizvodnja uglja u EPS-u podbacila za 21 odsto 1

Plan proizvodnje uglja u rudarskim basenima Elektroprivrede Srbije u prva tri meseca tekuće godine podbacio je za čak 21 odsto, saznaje Danas od izvora iz ove kompanije.

Ono što je indikativno je to da se razlikuju podaci o podbacivanju proizvodnje struje koje u javnost iznose Republički zavod za statistiku i Elektroprivreda Srbije. Naime, u izveštaju Republičkog zavoda za statistiku se navodi da je ove godine u februaru proizvedeno 10,4 odsto struje manje nego u prošloj godini. Sa druge strane, u EPS-u za Danas tvrde da je plan proizvodnje u februaru podbacio za svega 1,8 odsto, odnosno da je proizvedeno 3.052 gigavat-sati električne energije. Proizvodnja električne energije u februaru 2017. godine ostvarena je u skladu sa raspoloživom primarnom energijom, odnosno vodom i ugljem – kažu u EPS-u. Ipak, u tom preduzeću nisu mogli da odgovore na naše pitanje zbog čega se podaci RZS i EPS-a razlikuju u tolikoj meri.

Naš sagovornik ističe da su podaci o tome da je u februaru proizvedeno oko 10,4 odsto struje manje tačni, ali da je isti procenat podbačaja zabeležen i u martu.

– Elektrane EPS-a ne proizvode planirane količine struje a osnovni razlog za to je taj što nije iskopano dovoljno uglja. Primera radi, u Termoelektrani „Nikola Tesla“ je angažovana samo jedna trećina instalirane snage. Plan proizvodnje uglja je u potpunosti podbacio, odnosno iskopano je svega 79 odsto od ukupno planirane cifre. To stvara velike probleme, odnosno uzrokuje akutni nedostatak struje koji se zbog toga namiruje uvozom iz inostranstva. Na dnevnom nivou EPS je prinuđen da zbog nedostatka sopstvenog uglja uvozi jednu četvrtinu potrošene električne energije – tvrdi naš sagovornik. On dodaje i da neki hidropotencijali kojima raspolaže EPS ne rade punim kapacitetom.

– Razlog za ove velike podbačaje koje poslovodstvo EPS-a uporno pokušava da sakrije od javnosti je nepoštovanje investicionih planova i neadekvatno rukovođenje preduzećem. Ulaganja u proizvodne potencijale EPS-a nisu bila srazmerna ambicioznim planovima proizvodnje i zbog toga je i došlo do podbacivanja. Takođe, aktuelno rukovodstvo EPS-a nije ni kadrovski ni stručno obučeno da bi moglo na adekvatan način da upravlja preduzećem i omogući mu pozitivne poslovne rezultate. Epilog svega toga su nedovoljna investiciona ulaganja koja su dovela do smanjene proizvodnje uglja . To je na žalost dovelo do toga da je EPS morao da uvozi električnu energiju i to u zimskom periodu kada je njena cena najskuplja – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari