Projekat "Zlatna arhitektura Pirota" predstavljen u Bugarskoj 1Foto: Evroregion Nišava

U  Ambasadi Srbije u Sofiji održan je sastanak na kome je prezentovan projekat i izložba „Zlatna arhitektura Pirota“ i EGTC EuroBalkan-Evropsko grupisanje teritorijalne saradnje,saopšteno je iz evroregiona ‘’Nišava“.

Ambasador Srbije u Bugarskoj Vladimir Ćurgus i Gordana Božić, ministar savetnik u Ambasadi Srbije, bili su domaćini Vladici Tošiću, zameniku predsednika Skupštine grada Pirota i kopredsedniku evroregiona ‘’Nišava’’ i Mirku Stanimiroviću, autoru projekta i izložbe „Zlatna arhitektura Pirota“.

Na sastanku je prezentovana incijativa Grada Pirota i evroregiona ‘’Nišava’’ za osnivanje EGTC EuroBalkan BG/RU/SRB.

Kako je saopšteno ‘’EuroBalkan’’ biće formiran integracijom tri evroregiona na granicama Bugarske, Rumunije i Srbije – ‘’Nišava’’, ‘’Stara planina’’ i ‘’Dunav 21’’.

Cilj osnivanja ovog evroregiona je razvoj institucionalne prekogranične i regionalne saradnje po evropskom modelu, uzorima i standardima, između lokalnih samouprava, civilnog sektora, privrede, akademske zajednice i svih drugih zainteresovanih iz pograničnih područja Bugarske, Srbije i Rumunije.

Mogućnosti saradnje su u oblasti privrede, poljoprivrede, turizma, obrazovanja, kulture, nauke, sporta i drugih segmenata života. Ujedno je to i uključivanje regiona u procese širih evropskih integracija.

Grad Pirot kao jedan od lidera prekogranične saradnje između  Srbije i Bugarske, i ključnih članova evroregiona ‘’Nišava’’, pokrenuo je inicijativu za osnivanje EGTC-a EuroBalkan.

Mirko Stanimirović je docent na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu. Imao je 10 samostalnih i više od 60 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (slikarstvo, dizajn, primenjena umetnost, arhitektura). Izložba „Zlatna arhitektura Pirota“ donosi prikaz 20 objekata iz Pirota, različite namene, statusa zaštite i stanja u kome se nalaze. Otvaranje izložbe je zakazano za 31. maj  u Galeriji „Čedomir Кrstić“ u Pirotu.

Glavni organizator izložbe je Fondacija „Arhitekta Aleksandar Radović“. Izložba će biti realizovana u okviru zvaničnog programa Forum kreativna Evropa 2019 (Desk kreativna Evropa Srbija, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije).

Partneri na projektu: Grad Pirot, Galerija Čedomir Кrstić, Pirot, Univerzitet u Nišu, Građevinsko-arhitektonski fakultet, Euroregion Nišava, Pirot, Nova art-scena, Pirot i Кlaster urbanog planiranja, Niš. Ambasada Srbije, izrazila je spremnost da pomogne organizaciju izložbe u Sofiji.

Ambasador Srbije u Bugarskoj Vladimir Ćurgus posebno je istakao značaj regionalne i prekogranične saradnje Srbije i Bugarske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari