Projekti vredni više od milijardu dinara 1Foto: Rozita Popović

Domaćinsko raspolaganje narodnim parama, izuzetna saradnja sa državom i politička stabilnost rezultirali su time da su u novovaroškoj opštini tokom prošle godine realizovani projekti veći od milijardu dinara – ističe predsednik opštine Radosav Vasiljević.

On je, sumirajući učinak lokalne vlasti u prošloj godini i najavljujući prioritete za 2020, dodao da je najviše urađeno na polju izgradnje infrastrukturnih objekata i turizma, a najmanje u oblasti ekologije.

 Prvi čovek grada na padinama Zlatara, za Sandžak Danas, kaže da je vlast ispunila sve što je obećala.Započeli smo do sada nezabeleženi investicioni ciklus koji je zaokružen krajem 2019. godine. Uz pomoć resornih ministarstava i donatora, gradski Trg zablistao je u punom sjaju, završeni su radovi na izgradnji Poslovnog centra na Branoševcu i hidrantske mreže u Kokinom Brodu, a u toku je kompletna rekonstrukcija Osnovne škole, rehabilitacija kilometar dugog puta ka turističkoj zoni, izgradnja fudbalskog terena na Zlataru, prve faze radova na vodosnabdevanju božetićkog kraja… Postavljeno je oko 30 kilometara novog asfalta u gradu i po selima, a značajna sredstva uložena su i druge oblasti: obrazovanje 115 miliona dinara, socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci 47.000.000, sport 22.000.000, kulturu 20.000.000, poljoprivredu 13.500.000, mere aktivne politike zapošljavanja 8.500.000, zdravstvo 5.000.000podseća predsednik novovaroške opštine. Vasiljević ističe da su pozitivni pomaci vidljivi naročito u oblasti turizma, jer se značajno ulagalo i u infrastrukturu i proširenje vanpansionskih sadržaja.

Naš sagovornik, međutim, smatra da se gotovo ništa nije uradilo na zaštiti životne sredine. „Kao opština pretendujemo da zauzmemo značajnu poziciju na turističkoj mapi Srbiji, a ne rešavamo pitanje otpada i divljih deponija“, upozorava Vasiljević. On najavljuje da će u ovoj godini najpre konačno zaposliti ekološkog inspektora, koga Nova Varoš nema već godinama, aktivirati rad Saveta za zaštitu životne sredine i pomoći Komunalnom preduzeću da ojača svoje kapacitete, tako što će im opština kupiti stotinak kontejnera.

Radosav Vasiljević građanima u 2020. obećava nastavak investicione ekspanzije i realizaciju sledećih projekata: izgradnju kružnog toka na Branoševcu, rehabilitaciju Karađorđeve ulice, druge faze kanalizacione mreže u turističkoj zoni na Zlataru, adaptaciju sportskih objekata uoči MOSI u julu ove godine…

 – Očekujemo i da će bivši RH Centar uskoro dobiti novog gazdu. Drugi krug licitacije otvoren je još petnaestak dana i nadamo se da će se konačno pojaviti investitor koji će nakon deset godina skinuti katanac sa ovog objekta očekuje predsednik novovaroške opštine. On se u razgovoru za Sandžak Danas osvrnuo i na rezultate nedavnog istraživanja javnog mnjenja koje je na teritoriji opštine Nova Varoš sproveo CESID.

 – Zabrinjava većinsko mišljenje građana da je životni standard u padu i da se, kako kažu, lošije živi nego u ostatku države. Uzrok leži u tome što zaostajemo u privrednom razvoju i što su zarade u privatnom sektoru ispod svake granice dostojanstva. Pokušavamo da izdavanjem u zakup prostora u nekadašnjoj industrijskog zoni u Kokinom Brodu podstaknemo investitore da pokrenu proizvodnju i otvore nova radna mesta, ali to sve teško ide, navodi Vasiljević. Prema njegovim rečima, opštini su vezane ruke kada je reč o privrednim aktivnostima. „Jedina šansa je da pospešimo izgradnju hotela, odmarališta, apartmana, jer je možda to najbolja prilika da deo naših građana dođe do posla na kojem će moći da zaradi platu od koje može pristojno da živi“, smatra predsednik opštine Nova Varoš.

 Vasiljević dodaje da vlast nije autistična ni na druge muke građana i da su opštinski čelnici svesni i ostalih gorućih problema, koje pokušavaju da ublaže – visoke stope nezaposlenosti, sve većeg broja korisnika socijalne pomoći, odliv stanovništva…

 Istraživanje je, sa druge strane pokazalo, da poverenje građana u lokalnu vlast i opštinsku administraciju nije opalo u odnosu na istraživački ciklus rađen pre dve godine.

 – Prema CESID-ovom istraživanju građani Nove Varoši najviše veruju u instituciju predsednika opštine, uprkos brojnim podmetačinama, lažima, uvredama i ucenama kojima sam izložen. Sugrađani uglavnom prepoznaju da je kurs kojim opština trenutno ide najispravniji, kao i da sam se kao čovek na njenom kormilu odrekao svih privilegija, a lični interes u potpunosti podredio opštem. Saznanje da poteze koje povlačim u radu podržava 34 odsto žitelja našeg kraja su mi „vetar u leđa“ i veliko priznanje, ali i velika obaveza za još angažovaniji radkaže predsednik Radosav Vasiljević.

Na lokalne izbore sa naprednjacima

Radosav Vasiljević, lider Grupe građana „Novi ljudi za Novu Varoš“ nema dileme kako će ova politička opcija izaći na predstojeće lokalne izbore.

– Nije tajna da smo se odlučili za predizbornu koaliciju sa partnerima iz Srpske napredne stranke. Nema razloga ni potrebe menjati tim koji dobro radi. Zakopali smo „ratne sekire“ iz prošlosti i lične i stranačke interese i jedni i drugi podredili opštem dobru. Kako će kadrovski izgledati najverovatnije zajednička izborna lista, o tome još nismo razgovarali, ali sam siguran da će to biti dobitna „kombinacija“. Očekujem ubedljivu pobedu obzirom na dosada postignute rezultate u radu naglašava predsednik novovaroške opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari