Na prošlonedeljnom trgovanju na Banjalučkoj berzi ostvaren je promet od 21 milion KM kroz 6.918 transakcija. Od ukupnog prometa akcijama na berzanskoj kotaciji PIF-ova ostvareno je oko šest miliona KM, što predstavlja 29 odsto od ukupnog prometa. BIRS, berzanski indeks Republike Srpske zabeležio je skok vrednosti od 2,3 odsto.

Na prošlonedeljnom trgovanju na Banjalučkoj berzi ostvaren je promet od 21 milion KM kroz 6.918 transakcija. Od ukupnog prometa akcijama na berzanskoj kotaciji PIF-ova ostvareno je oko šest miliona KM, što predstavlja 29 odsto od ukupnog prometa. BIRS, berzanski indeks Republike Srpske zabeležio je skok vrednosti od 2,3 odsto. Indeks fondova FIRS ostvario je rast vrednosti od 2,5 odsto, dok za preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS indeks ERS10 beleži rast od 1,6 odsto. Najveći promet ostvarile su akcije Telekoma Srpske, koje se mogu pohvaliti obimom trgovanja od 925,1 hiljada KM. Prosečna cena akcija ove firme Telekoma Srpske bila je 3,53 KM, što je za 6,6 odsto više u odnosu na prethodnu sedmicu. Od akcija na berzanskoj kotaciji PIF-ova najveći obim prometa ostvaren je akcijama Zepter fonda (1,7 miliona KM) koje beleže skok cene od dva odsto, sa prosečnom cenom od 31,4 KM po akciji.
Akcije PIF Privrednik su prošlonedeljni dobitnik (rast cena 9,8 odsto), a gubitnik su akcije Bors invest fonda, koje su tokom sedmice zabeležile pad vrednosti od 0,1 odsto.
Na slobodnom berzanskom tržištu najveći promet ostvaren je u trgovanju akcijama Rafinerije nafte iz Bosanskog Broda (obim trgovanja 1,6 miliona KM).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari