Prosečna oktobarska zarada od 28.720 dinara nije dovoljna da pokrije troškove septembarske (prosečne) potrošačke korpe koja je prema računici Ministarstva trgovine u usluga koštala 29.345 dinara – za kupovinu osnovnih namirnica nedostajalo je 625 dinara. Prosečna zarada bila je dovoljna za kupovinu namirnica i plaćanje usluga iz minimalne potrošačke korpe čija vrednost iznosi 18.

Prosečna oktobarska zarada od 28.720 dinara nije dovoljna da pokrije troškove septembarske (prosečne) potrošačke korpe koja je prema računici Ministarstva trgovine u usluga koštala 29.345 dinara – za kupovinu osnovnih namirnica nedostajalo je 625 dinara. Prosečna zarada bila je dovoljna za kupovinu namirnica i plaćanje usluga iz minimalne potrošačke korpe čija vrednost iznosi 18.910 dinara.
Statističari tvrde da su oktobarske zarade u odnosu na plate u septembru nominalno veće za 1,9 odsto, a realno za 1,5 odsto, dok su u poređenju sa oktobrom 2006. zarade nominalno porasle za 28,5 odsto, a realno za 17 odsto.
Prema podacima Ministarstva trgovine prosečna potrošačka korpa u oktobru prošle godine bila je teška 26.000 dinara ili 1,17 prosečnih plata, dok je za minimalnu potrošačku korpu iz kućnog budžeta trebalo izdvojiti oko 16 hiljada dinara, odnosno 0,72 zarade. Poređenja radi cene na malo u oktobru ove, u odnosu na oktobar prošle godine porasle su za 8,5 odsto. Cene roba u istom periodu beleže rast od 8,8, a usluga 7,7 odsto, dok su troškovi života za godinu dana porasli za 9,8 odsto.
Najveća stavka u prosečnoj potrošačkoj korpi su meso i mesne prerađevine za čiju kupovinu u septembru trebalo izdvojiti 4.148 dinara ( u odnosu na 4.026 dinara koji su bili potrebni lani ), dok je za plaćanje računa za komunalne usluge i električnu energiju umanjilo kućni budžet za 6.642 dinara (prošle godine bilo je potrebno 4.046 dinara). Za kupovinu voća i povrća trebalo je izdvojiti 1.224 dinara dok je najmanji trošak predstavljala kupovina masnoća (ulje, margarin..), tek 453 dinara. U prosečnoj korpi planirana je i kupovina deset dnevnih novina, koje su u „grupi“ sa cigaretama( 30 paklica), šamponom, sapunom, deterdžentom, što predstavlja dodatni trošak od 5.701 dinar. Za hranu i piće trebalo je izdvojiti ukupno 17.000 dinara.
Kada je reč o minimalnoj potrošačkoj korpi svaka stavka u toj korpi svedena je na minimum. Ne samo da je manje povrća i voća, već je i potrošnja mesa i mesnih prerađevina minimalna, a trošak je gotovo duplo manji nego u prosečnoj korpi (2.575 dinara). Za hranu i piće u minimalnoj korpi trebalo je izdvojiti 11.456 dinara. Interesantno je da u minimalnoj potrošačkoj korpi nije predviđena kupovina cigareta, a potreba za pivom svedena je na jedan litar piva. Porodica koja mora da preživljava sa minimalnom potrošačkom korpom može da računa na dva litra mineralne vode, dok telefonski račun ne bi smeo da bude veći od 88, 2 dinara. Interesantno je i da se razlikuju predviđeni troškovi za gradski prevoz. Dok je u prosečnoj potrošačkoj korpi za te namene predviđeno 1.826 dinara, u minimalnoj je za te namene planirano 1.160 dinara.
Ipak statističari su izračunali da je za pokriće minimalne potrošačke korpe u septembru trebalo izdvojiti 0,7 odsto, a prosečne jednu zaradu isplaćenu u septembru, što ukazuje na nepovoljniji odnos potrošačke korpe i zarada, pre svega zbog rasta cena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari