Proširena ponuda kompleksa Avalskog tornja 1Foto: beoinfo

Kompleks Avalskog tornja sa novoizgrađenim i dopunjenim turističkim sadržajima svečano je otvoren juče posetom Rasima LJajića, ministra turizma, trgovine i telekomunikacija, čime je i zvanično počela letnja sezona na ovom beogradskom izletištu.

LJajić je u društvu Siniše Malog, gradonačelnika Beograda, i Nikole Nikodijevića, predsednika Skupštine Grada, obišao suvenirnicu, radnju starih zanata, dečije igralište i sportske terene u podnožju tornja, koji su izgrađeni zahvaljujući projektu koji je pokrenulo Ministarstvo u saradnji sa JP „Emisione tehnike i veze“, kako bi se unapredila turistička ponuda ovog lokaliteta a kompleks Avalskog tornja postao „najatraktivnije izletište u Beogradu“, kako je objasnio LJajić.

– Avala postaje značajna turistička destinacija, naš cilj je da privučemo što veći broj, ne samo stranaca, već da ovo postane glavno izletište u Beogradu i da što veći broj dečijih, školskih ekskurzija posećuje Avalu – rekao je on. LJajić je izneo podatke o broju turističkih poseta koji govore u prilog tome, a najbolji pokazatelj porasta turističke ponude bili su autobusi sa turistima koji su pristizali tokom celog obilaska.

– Već u prvih pet meseci ove godine imamo rast broja posetilaca na Avali za više od 10 odsto, a sa ovim turističkim sadržajima će taj broj biti značajno veći. Prošle godine smo prodali 137.000 ulaznica, ove godine očekujemo bar 180.000 prodatih ulaznica a broj ljudi koji dođu u ovaj park prirode će svakako biti veći – naglasio je LJajić.

Siniša Mali je istakao da je upravo to deo strategije Grada – da se povećanjem atrakcija u prestonici povećava i broj turista a samim tim i zarada.

– Nastavićemo da sprovodimo aktivnosti, poput što većeg broja manifestacija, koje privlače turiste. Sređuje se Skadarlija, fontana na Slaviji je puštena u rad, a radićemo na tome da budu uređeni Trg republike, Bezistan, kao i podzemni prolazi na Terazijama. Sve to sledi u drugoj polovini ove godine i početkom naredne – istakao je Mali. Nakon što je najavio ove projekte, odlazećeg gradonačelnika zateklo je pitanje – da li to znači da on očekuje da će i dalje biti deo rukovodstva Grada, na šta je odgovorio da on to nije rekao već je govorio o politici Grada.

– Ko god da vodi grad, nadam se, vodiće ga na isti način i nastaviti našu politiku – opravdao se on.
Ministarstvo je za projekat uređenja Avalskog tornja obezbedilo 47 miliona dinara u protekle dve godine koliko su trajali radovi, Grad je obezbedio ozelenjavanje i infrastrukturu pratećih sadržaja, dok je JP „Emisiona tehnika i veze“ pomogla sopstvenim sredstvima uređenje, ali i napravila od tornja, po tehnološkim mogućnostima, jednu od najsavremenijih emisionih stanica u svetu. Događaju su prisustvovali član Gradskog veća Momčilo Čulić, v. d. direktora Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, kao i direktor JP „Emisiona tehnika“ Branko Gogić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari