Proširiti saradnju sa Poljskom 1Foto: Privredna komora Srbije

Poljska i Srbija žele da podignu privrednu saradnju na viši nivo i da je prošire na nove oblasti kroz veći izvoz i više investicija, ocenili su danas učesnici poslovnog foruma Srbija-Poljska u Privrednoj komori Srbije.

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da ohrabruje činjenica da je povećan izvoz usluga iz Srbije u Poljsku. Želimo da povećamo izvoz i uravnotežimo razmenu kao i da povećamo zajednička ulaganja i izlazak na treća tržišta, rekao on i podsetio da je Poljska osmi najveći privredni partner Srbije.

Čadež je rekao da postoje procene da bi razmena Srbije i Poljske mogla da dostigne milijardu ili više evra ove godine, ocenivši da skoro da nema sektora privrede koji nije interesantan za saradnju firmi iz dve zemlje a da lokalne kompanije iz Srbije mogu da budu pouzdani snabdevači velikih privrednih sistema.

Srbiji su posebno dragocena Poljska iskustva u evropskim integracijama, posebno u korišćenju predpristupnih fondova Evropske unije i spremna je da uči od Poljske i zemalja Višegradske grupe, čija iskustva su dragocena za sve zemlje Zapadnog Balkana, rekao je on.

 Poljska podržava ulazak Srbije u EU i stalno prati proces njene integracije, rekao je predsednik Privredne komore Poljske Andrej Arendarski, dodajući da je njegova zemlja nedavno prošla taj put i da je zbog svog iskustva dragocen partner Srbiji.

Mislim da treba da radimo u tradicionalnim oblastima u kojima imamo dobra iskustva, ali da sarađujemo i u oblasti novih tehnologija, rekao je on. Dodao je da treba proširiti saradnju na oblasti kao što su IT tehnologija i zaštiti životne sredine, u čemu Poljska privreda ima velikog iskustva.

Državni sekretar u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević je rekao da se ukupni odnosi Srbije i Poljske stalno unapređuju i naveo da je razmena porasla sa 115 milion evra u 2003, na 938 miliona u 2015. godini.

U prvih sedam meseci ove godine razmena je dostigla 700 miliona evra, uključujući izvoz iz Srbije u vrednosti od 200 miliona, rekao je Nikčević, dodavši da je cilj da se razmena izbalansira na višem nivou, primarno kroz rast izvoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari