Protest malinara sutra ispred Vlade Srbije 1Protest malinara u Prijepolju; Foto: ppmedia

Proizvođači maline iz zapadne Srbije protestovaće sutra od 12 časova ispred sedišta Vlade Srbije, kada će zahtevati od predstavnika vlasti da ispune obećanja o ceni ovogodišnjeg roda tog voća i rešavanju problema u malinarstvu.

Protest organizuje Udruženje poljoprivrednih proizvođača Užica i Udruženje Limska dolina, koje okuplja malinare iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši. Taj protest je nastavak protestnog okupljanja održanog početkom decembra u Prijepolju, kada je bila blokirana magistrala prema Crnoj Gori, i trebalo bi da mu se pridruže i malinari iz ostalih delova Srbije.

– Ministar Nedimović nam je, pre nekoliko meseci, rekao da ne možemo da očekujemo cenu 1,83 evra, ali je obećao da ćemo dobiti cenu od 180 do 190 dinara. Nije rešeno geografsko poreklo srpske maline, nisu nadoknađene štete od elementranih nepogoda, niti je formiran Nacionani savet za malinu, što znači da predstavnici države nisu ispunili nijedno obećanje, rekla je za Danas Slađana Stanković, predsednica Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užica.

Ona je dodala da je otkupna cena tog voća ostala na iznosima od 125 do 150 dinara, iako je proizvođačka cena bila od 1 do 1,25 evra, a potom navela da je izvozna cena, ali samo do granice, bila 2,05 evra i da se, prelaskom granice, drastično uvećava posredstvom kćerki – firmi vlasnika hladnjača.

– Od oko 300.000 malinara država pravi socijalne slučajeve i prinuđeni smo da izađemo na ulicu kako bismo skrenuli pažnju na naše probleme, dodala je ona i istakla da njihove probleme ignorišu i vlasnici hladnjača, koji ne pristaju na sastanke i poručuju da su prodali ovogodišnji rod i da više nema razgovora o ovogodišnjoj otkupnoj ceni.

Uz navode da država nedovoljno kontroliše otkup i izvoz maline, da ne reaguje na monopole na tržištu, te da je deo tog voća iz izvoza vraćen nedavno u zemlju iz Mađarske, jer je bio zaražen norovirusom, ona ističe da se malina uvozi iz Bosne i Hercegovine i Poljske, da se meša sa srpskom malinom i da se izvozi pod tim imenom.  

– Odakle potiče zaražena malina? Gde su u svemu tome ministri trgovine Rasim Ljajić i poljoprivrede Nedimović? Šta planira država da uradi i šta namerava da preduzme premijerka Ana Brnabić ? Gde je sada Aleksandar Vučić koji je 2011. godine izjavio da će, ako dođe na vlast, rešiti probleme u malinarstvu za sva vremena? Kako da verujemo državi i njenim zvaničnicima kada ne ispunjavaju obećanja, navela je ona i dodala da država, iako je to obećala, nije nadoknadila štetu u malinjacima od nevremena.

Na tvrdnje predstavnika vlasti da cenu određuje tržište, a ne država, ona je uzvratila da cena maline na svetskom tržištu varira za oko pet odsto, ali da domaće tržište nije slobodno i da je pod kontrolom veoma malog broja ljudi.

– Pričaju o slobodnom tržištu, ali zbog čega u Srbiji nema firmi iz Slovenije, Hrvatske ili drugih država kako bi malinari njima, a ne domaćim hladnjačama, prodavali maline? S druge strane, u velikom problemu su i vlasnici oko 600 malih hladnjača, jer ih ucenjuje osam velikih hladnjača u Srbiji, poručila je Slađana Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari