Foto: N1

Pored povećanja plata, traže i isplatu dela zarada iz dobiti Pošte i poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja. Protestu su se, kako prenosi N1 pridružili sindikati Jata, Poštanske štedionice, Železnica Srbije i Telekoma.

U petak je Vlada Srbije saopštila da su premijerka Srbije Ana Brnabić, predstavnici reprezentativnih sindikata „Pošte Srbije“ i vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Mira Petrović postigli dogovor u o isplati zarade zaposlenima iz dobiti preduzeća. Kako su naveli, sastanak je održan u konstruktivnoj atmosferi, dogovoreno je kao prihvatljivo rešenje da se isplata zarade zaposlenima obavi iz dobiti preduzeća, kao i prethodnih godina. Na sastanku je dogovoreno da se dodatno analizira poslovanje preduzeća i da se nastavi dijalog u vezi daljeg održivog rasta socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih, navodi se u saopštenju i dodaje da će započeti razgovori biti nastavljeni narednih nedelja.

Brnabić se sa predstavnicima sindikata „Pošte Srbije“ sastala posle zajedničke sednice Vlade Srbije i Republike Srpske, a posle sastanka je izjavila da ceni izuzetne napore poštanskih radnika koji redovno pružaju usluge svim građanima Srbije, pa i onima u najudaljenijim krajevima zemlje.

U saopštenju se navodi da Vlada Srbije uvažava činjenicu da su plate u ovom preduzeću zamrznute od 2011. godine, kao i da su zaposleni podneli teret mera fiskalne konsolidacije započetih 2014. godine i dodaje da je „Pošta Srbije“ jedno od javnih preduzeća koje pozitivno posluje i redovno uplaćuje novac u budžet Srbije.