Oko 400 bivših radnika IMK „14.oktobar“ održalo je danas protesni skup u Domu sindikata u Kruševcu, tražeći da im se što pre dostavi informacija o tome kada će im biti isplaćene 24 zaostale zarade.

Kako je novinarima rekao Milorad Jovanović, član Inicijativnog odbora bivših radnika „14.oktobra“, zaostale plate potražuje 1.558 radnika tog preduzeća i njima se ukupno duguje oko milijardu dinara, za 2013. i 2014.godinu.

Kada je fabrika početkom 2016. godine otišla u stečaj, ona je u tom trenutku bila državno preduzeće, pa od države i očekujemo da nam namiri zaostale zarade, rekao je Jovanović, dodajući da smatra da bi, s obzirom na to da raste priliv novca u republički budžet, radnicima mogle da se isplate zaostale zarade.

U odgovorima kraljevačkog Privrednog suda navedeno je da 1.558 radnika potražuje više od milijardu dinara, te da ukupna potraživanja poverilaca od IMK „14.oktobar“ iznose 13,6 milijardi dinara, od čega prvi isplatni red potražuje 3,8 milijardi, drugi 210 miliona, a treći 9,6 milijardi.

U odgovorima tog suda navedeno je i da je imovina tog preduzeća do sada četiri puta oglašavana za prodaju, ali da nije bilo interesenata i da je u međuvremenu bilo nekoliko prodaja pokretne imovine, transportnih sredstava, otpadnog materijala, poluproizvoda, gotovih proizvoda i starih mašina.

Na današnjem skupu radnika dogovoreno je i da se kod Privrednog suda proveri da li je tačna informacija da su pojedini rukovodioci uspeli da naplate svoja potraživanja, bez obzira na to što takođe pripadaju trećem redu poverilaca, a tako što su im za taj iznos umanjena dugovanja koja su prema fabrici imali na ime otkupljenih stanova.

Dogovoreno je i da se, zajedno sa kolegama iz drugih kruševačkih preduzeća koja su otišla u stečaj, a radnici ostali bez dvadeset i više plata, sastanu sutra u gradskom Samostalnom sindikatu, kako bi se definisali konkretni zahtevi i prosledili nadležnim insitucijama.

Današnjem skupu pridružili su se i bivši radnici HI „Župa“, Konfekcije „Zvezda“ i Fabrike ulja, a inicijativa da se sa protestima nastavi tako što će se okupljati na svakih nekoliko dana ispred Gradske uprave, nije prihvaćena.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari