Protest u Bavaništu zbog penzionera koji ne obrađuje zemlju, a zakupio 191 hektar 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Poljoprivrednici Bavaništa u opštini Kovin, protestovali su danas zbog toga što Ministarstvo poljoprivrede sedam dana ne odgovara na prigovor kako je moguće da penzioner iz tog mesta Staniša Milenović ponudi najvišu cenu za zakup 191 hektara državnog zemljišta na 15 godina.

Član Komisije za izradu godišnjeg plana i programa za poljoprivredno zemljište u opštini Kovin Dragan Šljivovački rekao je za Betu da je licitacija 191 hektara državnog zemljišta održana 4. marta, a da je najvišu cenu od 42.500 dinara po hektaru zakupa ponudio penzioner koji i svoje zemljište daje u zakup.

„Dok su licitacije organizovale lokalne samouprave do pre dve godine, pošto se svi znamo, nije se moglo desiti da zemljište zakupi penzioner koji ima oko 80 godina i svoje njive daje u zakup jer nema ništa od mehanizacije za njihovu obradu“, rekao je Šljivovački.

Dodao je da se sumnja da je zakupac Milenović koji godišnje korišćenje tog zemljišta treba da plati 8,2 miliona dinara, odnosno za 42.500 dinara po hektaru, to učinio u ime nekog i da će zemljište dati u podzakup što je zabranjeno, ali i teško dokazivo.

Šljivovački je rekao da bi neko ko ima godišnji promet više od osam miliona dinara morao biti oporezovan preko sistema PDV-a.

Predsednik Nezavisnog udruženja poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da na sumnju da će ta licitacija biti zakonita navodi činjenica da neko u tom starosnom dobu uzima zemljište u zakup na 15 godina, da je bez sopstvene mehanizacije i da nema čak ni traktor.

Milenović je za Betu rekao da još nije obavešten da je pobedio na licitaciji i da je državi uplatio 2,5 miliona dinara.

„Ako sam pobedio na licitaciji i dobio zemljište, platiću radnike da je obraduju“, rekao je Milenović.

Kriterijum za učešće na licitacijama za zakup zemljišta od pre dve godine je da poljoprivrednik ima registrovano domaćinstvo i da tri godine živi na teritoriji opštine, a ranije je jedan od uslova bio i da ne duguje za poreze i doprinose.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Protest u Bavaništu zbog penzionera koji ne obrađuje zemlju, a zakupio 191 hektar”

  1. „‘Ajde neka mi neko pokaže samo jedan ar zemlje u Vojvodini koji se vodi na mog brata..!“

  2. Pa sta?I nečiji brat je to uradio i pa šta??Mozda covek placa sve,od oranja do sejanja i zetve i moze mu se,pa sta ako je zakupio sve i treba,ovo je Srbistan

  3. Svako selo ima svoga lera,koji uz naknadu uzimaju zakup za ljude koji nemaju mesto stanovanja u ataru gde se drzavna zemlja daje u zakup.Mladi po selima ne mogu da konkurisu obakvoj mafijaskoj grupaciji,neze iz sela,napustajuci dedovinu.Drzavi ide u prilog ovakva rabota,jer je cilj da se mali i srednji poljprivrednik uguse i da postanu najamni radnici kod tajkuna bliski vlasti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.