Protest u Nišu zbog poklanjanja aerodroma državi 1

Oko dve hiljade Nišlija zatražilo je večeras od odbornika Skupštine grada Niša da ne usvoje odluku kojom će se Republici Srbiji predati vlasništvo nad Aerodromom „ Konstantin Veliki“ u Nišu.

– Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i gradski većinici izglasali su tu sramnu odluku, i zato zahtevamo da podnesu ostavke. Ako avioni ne lete iz Niša, leteće gradonačelnik- poručio je okupljenim građanima Miloš Bošković, narodni poslanik „Dosta je bilo“ koji je nedavno vratio mandat toj stranci. Nišlije su ga prekidale uzvicima „ Ostavke,ostavke“, „ Ne damo aerodrom aerodrom je naš, „Niš je naš grad“… Mnogi od učesnika protesta su zviždali pištaljkama.

Bošković je ocenio da je glavni razlog iznenadne zainteresovanosti države za niški aerodrom zbog toga što je Francuzima data koncesija Aerodroma u Beogradu.

– Ne znamo kakav je ugovor za Beogradski aerodrom potpisan jer je sve tajno.Ali, država želi da ima kontrolu nad Aerodromu u Nišu i ostalim aerodromima u Srbiji kako bi ako zatreba mogla da poveća avio-takse i smanji broj putnika ili da ukine avio-linije. I to taman kad je Aerodrom zaživeo i kad je u Niš avionom dolazilo mnogo više turista. I kad su mnogi od vas za male pare mogli da odu u posetu svojoj deci. Zato svi zajedno nećemo dozvoliti da nam uzmu naš aerodomo-poručio je on.

Nišlije su zajedno prošetale do Gradske kuće, gde su neki od njih bacali papirne avione u znak protesta. Bošković je pozvao Nišlije na novi protest,sutra u 17 časova na centralnom gradskom trgu u Nišu.

Bošković je sinoć preko društvenih mreža pozvao građane Niša na protest na Trgu kralja Milana kako bi se usprotivili odluci Gradskog veća Niša o ustapanju vlasništva Aerodroma, a njegov poziv su podržali Udruženi pokret slobodnih stanara, predstavnici opozicionih stranaka, Zoran Živković iz Nove stranke, čelnici Demokratske stranke u Nišu, Milan Lapčević iz DSS, Branislav Jovanović iz Narodne stranke Srbije…

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) zahteva smenu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića I svih gradskih većnika jer su odlučili da “Republici poklone niški aerodrom, bez ikakve nadoknade i bez zadržavanja ikakvih prava u odnosu na ovaj značajan resurs”.

-Ovo je sraman čin. Podsećamo da je aerodrom razvijan parama Nišlija i Nišlijki, da je to aerodrom koji pripada nama, a ne privremenoj vlasti u Nišu. Reč je o resursu koji smo gradili za budude generacije Nišlija i niti jedna vlast nema prava da nam to oduzima-navodi Mladen Jovanović, predsednik Upravnog odbora NKD.

Niške demokrate su oštro osudile ovu odluku I pozvale odbornike da je ne izglasaju u Skupštini grada Niša.

-Već smo upozoravali da se priprema potpuna predaja niškog aerodroma Ministarstvu, odnosno Beogradu. Samim tim grad Niš ostaje bez jednog od ključnog motora razvoja ne samo grada Niša već i čitavog regiona. To je naročito došlo do izražaja onog trenutka kada je potpisan tajni ugovor o koncesiji Vlade Republike Srbije i koncesionara. I postavlja se pitanje da li će posle ovakvog poteza aktuelna napredna vlast predati i čitav Grad Niš Beogradu-kaže predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu Miograg Stanković.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja I infrastrukture saopštilo je danas da “ će zajedno sa Vladom Srbije nastaviti da ulažu velika novčana sredstva u opremu I bezbednost Aerodroma “ Konstantin Veliki “ u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari