Protest železničara 15. aprila ispred Vlade Srbije 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Reprezentativni sindikati železničkih radnika najavili su danas da će zbog lošeg materijalnog položaja 15. aprila održati protest ispred Vlade Srbije i ispred poslovne zgrade Železnica Srbije u Beogradu.

Kako su objavili Ujedinjeni granski sindikati (UGS) Nezavisnost, oni su pozvali svoje kolege da izađu na protest.

„Dođite da se zajedničkim snagama izborimo za veće zarade, bolje uslove za rad, kao i za mnogo bolji status železnice i železničara“, navodi se u zajedničkom pozivu Sindikata železničkog saobraćaja Srbije Nezavisnost, Saveza sindikata železničara Srbije, Sindikata Srbija Kargo, Nezavisnog sindikata železničara Srbije i Regionalno-granskog sindikata železnice Srbije.

Sindikati kao razloge za protest navode da 40 odsto zaposlenih prima minimalnu zaradu, da se njihova primanja obračunavaju na osnovu nezakonite cene radnog sata, da se železničarima isplaćuju najniže nadoknade za topli obrok i regres u odnosu na sva javna preduzeća u Srbiji.

Kao razloge nezadovoljstva navode i loše kolektivne ugovore zbog kojih sve više zaposlenih podnosi tužbe koje prete da parališu železničke firme. Ukazuju i da za štete od više milijardi dinara niko nije odgovarao, da je ugrožena bezbednost zaposlenih i urednost železničkog saobraćaja, da se ne poštuju propisi o železnici, naveli su iz UGS Nezavisnost.

Protest železničkih radnika prvobitno je bio zakazan za 23. mart ali je odložen, kako je tada objašnjeno, „zbog sve lošije epidemiološke situacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari