Protesti ispred Trajala i Unije poslodavaca 1Foto: Sloga.org.rs

– U slučaju da Vladica Tomašević, predsednik sindikata „Sloga“, ne bude vraćen na posao nakon otkaza koji je nezakonito dobio zbog svoje sindikalne aktivnosti organizovaćemo protest ispred fabrike Trajal u Kruševcu. Postoji predlog da se simbolično, zbog kršenja radničkih prava, taj protest održi 1. maja, odnosno na Međunarodni dan rada – najavljuje za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

Naš sagovornik ističe da će „Sloga“ prvo podneti tužbu nadležnim sudskim organima i Inspekciji rada i zatražiti da se Vladica Tomašević momentalno vrati na posao jer po tumačenju te sindikalne centrale nije postojao nijedan razlog za njegovo otpuštanje. – U slučaju da do toga ne dođe bićemo prinuđeni da organizujemo proteste. Pored demonstracija ispred Trajala organizovaćemo i protest ispred sedišta Unije poslodavaca Srbije u Beogradu, s obzirom da je Miloš Nenezić, generalni direktor te kruševačke fabrike ujedno i potpredsednik te poslodavačke organizacije koja je dužna da utiče na njega i spreči ga u njegovom pokušaju šikaniranja sindikalnih aktivista – naglašava Veselinović.

Podsećanja radi, Vladica Tomašević, predsednik sindikata „Sloga“, u kruševačkoj fabrici „Trajal“ dobio je otkaz 7. aprila, kako tvrde u USS „Sloga“, zbog svoje sindikalne aktivnosti i kritikovanja rukovodstva preduzeća na čelu sa Nenezićem kao i zbog podrške „Protestu protiv diktature“ koji se odvija u gradovima širom Srbije.

Sa druge strane, iz Trajala poručuju da Tomašević otkaz nije dobio zbog svoje sindikalne aktivnosti, već da je proglašen tehnološkim viškom s obzirom da je „zbog ekonomičnosti poslovanja prestala da postoji celina u kojoj je on radio, a radio je na poslovima održavanja kruga“. Takođe, u Trajalu tvrde da je program rešavanja viška zaposlenih, kojim je obuhvaćen i Tomašević, donet pre nego što su studenti počeli sa demonstracijama tako da ni to nikako ne može biti razlog za otkaz koji je dobio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari