Protestuju majke, bivši radnici i meštani naselja 1

Majke sa troje i više djece, danima već, protestuju ispred zgrade Skupštine Crne Gore, izražavajući tako revolt zbog smanjenja nadoknada.

Ponovo se okupljaju i bivši radnici Kombinata aluminijuma nezadovoljni što im još nijesu isplaćene otpremnine, a treću grupu nezadovoljnika, koji takođe protestuju, čine stanovnici divljeg naselja zvanog Park šuma Zagorić u Podgorici, koji traže legalizaciju svojih objekata pod prihvatljivim uslovima od ponuđenih. Zbog okupljanja građana ispred zgrada parlamenta i Vlade Crne Gore koje se nalaze u strogom centru Podgorice, saobraćaj u ovom dijelu grada je u kolapsu. Zatvoren je dio glavne gradske saobraćajnice, riječ je o Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, što stvara velike gužve i dovodi do izmjene gradskih autobuskih linija.

Majke sa troje i više djece protestuju zato što su im odlukom Vlade Crne Gore nadoknade smanjene sa 336 na 264 eura, koliko su primale majke koje su radile najmanje 25 godina, dok su onima koje su na Zavodu za zapošljavanje provele najmanje 15 godina, nadoknade umanjene sa 192 na 144 eura. Neumanjene nadoknade majke su primale od januara prošle godine kada je usvojen Zakon koji im je to omogućio, da bi u decembru iste godine vlada odlučila, pozivajući se na štednju, da koriguje ova davanja. Majke su krajem sedmice radikalizovale proteste štrajkom glađu od kojeg, poručuju, neće odustati do ispunjenja zahtjeva.

I slučaj bivših radnika Kombinata aluminijuma u Podgorici, sada penzionera, dobro je poznat široj javnosti. Oko 400 nekadašnjih radnika KAP-a traže da im se po osnovu Zakona, usvojenog prije nešto više od godinu dana, isplate otpremnine u ukupnom iznosu od 5,45 miliona eura. Penzioneri KAP- a su, doduše bez uspeha, prošle godine protestovali u više navrata pokušavajući da svoja prava ostvare blokadom saobraćajnica. Početkom ove godine primio ih je premijer Duško Marković koji im je, kako tvrde, obećao da će im otpremnine biti isplaćene krajem februara, ili početkom marta, ali kako to obećanje nije ispunjeno odlučili su da ponovo izađu na ulicu.

Slučaj stanovnika podgoričkog naselja Park šuma u Zagoriću tipičan je primjer loše urađene restitucije. Podsjećanja radi, u tom naselju je više od 500 porodica nelegalno sagradilo kuće na opštinskom zemljištu. Iako su gradili na divlje, oni su imali saglasnost lokalnih vlasti, preciznije rečeno, imali su ugovore o zakupu zemljišta (potpisani 2004. godine) kojim je precizirano da će posle legalizacije zemljišta vlasnici kuća platiti kvadrat zemljišta po cijeni od 9,45 eura. Problem je, međutim, što je u međuvremenu zemljište na kojem je izgrađeno čitavo naselje vraćena bivšim vlasnicima, koji sada za kvadrat zemlje traže od 35 do 40 eura, kolika je sadašnja tržišna vrijednost, ili da napuste kuće koje su sagradili.

Jedna porodica koja nije mogla da odgovori tim zahtjevima, već je iseljena, a ista sudbina čeka i ostale vlasnike kuća. Mještani Park šuma Zagorić zato traže da plate zemlju koju su nelegalno zauzeli ali ne po cijeni od 35-40 eura po kvadratu već po 9,45 eura, koliko je svojevremeno bila procjena vrednosti, i optužuju vlast što ih je dovela u ovako nezavidnu situaciju. Povodom tog slučaja Vlada Crne Gore oglasila se saopštenjem da to nije u njihovoj nadležnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari