U prethodnih godinu dana platnim karticama je u Srbiji obavljeno 70 miliona transkacija. Karticama može da se plaća na 50.000 post terminala, a gotovina uzima na 1.800 bankomata. Inače građani Srbije poseduju 5,6 miliona kartica, od čega je 2,8 miliona dina kartica. Niska inflacija doprineće da plaćanje platnim karticama za naše građane bude još jeftinije i atraktivnije – istakao je juče guverner NBS Radovan Jelašić je na savetovanju u Privrednoj komori Srbije posvećenom platnim karticama.

U prethodnih godinu dana platnim karticama je u Srbiji obavljeno 70 miliona transkacija. Karticama može da se plaća na 50.000 post terminala, a gotovina uzima na 1.800 bankomata. Inače građani Srbije poseduju 5,6 miliona kartica, od čega je 2,8 miliona dina kartica. Niska inflacija doprineće da plaćanje platnim karticama za naše građane bude još jeftinije i atraktivnije – istakao je juče guverner NBS Radovan Jelašić je na savetovanju u Privrednoj komori Srbije posvećenom platnim karticama. On je ujedno ocenio da su provizije koje naplaćuju banke i trgovine za korišćenje platnih kartica previsoke i najavio da će NBS preispitati troškove platnog prometa. „Provizija koja je zagarantovana izdavaocu platne kartice u Srbiji je znatno veća nego u EU i ta razlika će se još više povećati od iduće godine, kad će u EU biti snižene stope tih provizija“, rekao je Jelašić i objasnio da će se u DINA sistemu platnih kartica od 1. septembra, umesto fiksnih trgovačkih provizija, o tim troškovima dogovarati banke, vlasnici post terminala i trgovci. Guverner je pozvao bankare da se u nerednih nekoliko meseci dogovore o provizijama za upotrebu platnih kartica, kako bi platni sistem bio efikasniji i tako izbegnu mogućnost da NBS donosi nove propise za tu oblast.

Kurs dinara stabilan

– Od početka ove nedelje, od kada nema obaveznog sastanka Međubankarskog deviznog tržišta, NBS je duboko zagazila u vode u kojima je unutar režima kursa „upravljačko plivajući“, naglasak skoro isključivo na „plivanju“, a ne na „upravljanju“. To ujedno znači da će oni kojima kurs ne odgovara morati da se žale tržištu, a ne NBS, i obrnuto – ukoliko im kurs odgovara, moraće da se zahvale tržištu, rekao je Jelašić.

– U iščekivanju dogovora između svih banaka, koji bi se odnosio na sve platne kartice, privremena mera će biti da u DINA platnom sistemu provizije budu 0,7 odsto vrednosti kupovine, za sve trgovine osim za benzinske pume, gde će provizija biti 0,25 odsto, rekao je Jelašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari