Nekada značajne kragujevačke društvene firme – Industrija „Filip Kljajić“ i Konfekcija DIORK – uskoro će biti ponuđene potencijalnim kupcima. Filip Kljajiić će se, podeljen na pet organizaciono radnih celina, na licitaciji prvi put pojaviti 13. februara, dok je peta aukcijska prodaja Konfekcije DIORK zakazana za 8.

Nekada značajne kragujevačke društvene firme – Industrija „Filip Kljajić“ i Konfekcija DIORK – uskoro će biti ponuđene potencijalnim kupcima. Filip Kljajiić će se, podeljen na pet organizaciono radnih celina, na licitaciji prvi put pojaviti 13. februara, dok je peta aukcijska prodaja Konfekcije DIORK zakazana za 8. mart. Ukupna početna prodajna cena Industrije „Filip Kljajić“ je 9,5 miliona evra, i u ovoj firmi veruju da će, uprkos informacijama da ima zainteresovanih za kupovinu pojedinih celina ( Fabrike galovih lanaca, na primer) bilo koji od njenih delova biti prodat 13. februara. Pretpostavljaju da će zainteresovani kupci, najverovatnije sačekati drugu ili treću licitaciju, kada će prodajna cena proizvodnih delova „Filipa Kljajića“ biti manja za 30 do 50 odsto.
Konfekcija DIORK je, podsetimo, nakon prethodne dve neuspele aukcije, u maju 2002. bila prvo društveno preduzeće u Srbji koje je privatizovano aukcijskom prodajom. Tu kragujevačku konfekcijsku firmu tada je kupio njen dugogodišnji generalni direktor Slobodan Pantić. DIORK je, međutim, već krajem oktobra te iste 2002. postao prva srpska privatizovana firma u kojoj je promena vlasničke strukture poništena raskidanjem kupoprodajnog ugovora sa Pantićem.
Privatizacija DIORKA poništena je nakon višemesečnog generalnog štrajka i uličnih protesta zaposlenih u toj firmi, koji su se pobunili zbog, kako su navodili, „ropskih uslova rada i niskih nadnica kod gazda Pantića“. Ali, nekih godinu dana docnije, gazda Pantić se vratio u DIORK, i to ponovo na mesto generalnog direktora, iako se tom njegovom (samo)imenovanju protivila većina zaposlenih. U međuvremenu, DIORK je ponuđen na još jednu aukcijsku prodaju, ali neuspešno. Na aukciji zakazanoj za 8. mart početna prodajna cena DIORKA iznosi 450.000 evra, s tim što će novi vlasnik imati i obavezu da u firmu investira 11,8 miliona dinara, kao i da izmiri sve njene dugove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari