Prvi biznis inkubator u Srbiji prošle nedelje počeo je da radi u Prokuplju, u hali bivše fabrike Kristal koja je adaptirana a već spremna da primi prve stanare. Prošle nedelje potpisani su ugovori sa četiri firme od ukupno 17 planiranih korisnika iz sektora malih i srednjih preduzeća, a u narednom mesecu prostor će početi da koristi još osam preduzeća.

Prvi biznis inkubator u Srbiji prošle nedelje počeo je da radi u Prokuplju, u hali bivše fabrike Kristal koja je adaptirana a već spremna da primi prve stanare. Prošle nedelje potpisani su ugovori sa četiri firme od ukupno 17 planiranih korisnika iz sektora malih i srednjih preduzeća, a u narednom mesecu prostor će početi da koristi još osam preduzeća. Tim firmama koje će u prvoj fazi uposliti oko stotinu radnika, pomoć u organizovanju posla pružiće menadžment inkubatora. Osim obezbeđenog poslovno proizvodnog prostora, moći će da računaju na podršku u konsalting uslugama, edukaciji, monitoringu, obezbeđivanju spoljnih saradnika i eksperata. Planirane aktivnosti treba da omoguće bolju razmenu informacija, poslovno povezivanje, porast izvoznih mogućnosti preduzeća sa teritorije opštine Prokuplje, realizaciju zajedničkih finalnih proizvoda i da privuku nove investitore.
Pomoć privredi prokupačke opštine da pokrene i osavremeni poslovanje kroz biznis inkubator organizovala je lokalna samouprava koja je u prvoj fazi izdvojila oko 19 miliona dinara iz budžeta za kupovinu, adaptaciju i opremanje prostora, studijska putovanja i obuku zaposlenih, dok je za izradu projekta i početak rada obezbedila oko 11 miliona dinara. Za pokretanje biznis inkubatora iz Nacionalnog investicionog plana izdvojeno je deset miliona dinara, dok je USAID preko organizacije Merci korps obezbedio 109 hiljada dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari