Prvi korak ka privatizaciji EPS-a 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Postoje ozbiljne indicije da državni vrh ništa ne preduzima povodom veoma lošeg rukovođenja Elektroprivredom Srbije jer se sprema da dovede strani menadžment kao prvi korak privatizacije kompanije.

Drugim rečima, loši poslovni rezultati a naročito veliki uvoz struje zbog nedovoljnih rezervi uglja bio bi iskorišćen kao opravdanje za započinjanje procesa svojinske transformacije – kaže za Danas izvor blizak EPS-u. On je dodao da će ti negativni rezultati uticati na smanjenje BDP-a za oko 0,3 odsto.

Inače, u prvom tromesečju ove godine EPS je uvezao 848 miliona kilovat-sati struje, za šta je platio 42 miliona evra. Najviše struje kupljeno je u januaru. Iako statistički podaci pokazuju da je u prva dva meseca proizvodnja uglja smanjena za 9,8 odsto, Dragoslav LJubičić, glavni poverenik Sindikata EPS „Nezavisnost“, kaže za Danas da je taj procenat veći.

– EPS struju uvozi svakog dana. To je najbolja ilustracija da je situacija loša. Ako je bilo nekog opravdanja za uvoz u vreme hladnih zimskih dana postavlja se pitanje zašto je sa uvozom nastavljeno i sada kada je došlo proleće. Poslovni rezultati su lošiji nego što se to prikazuje. Među zaposlenima preovladava strah i nezadovoljstvo zbog takve situacije – tvrdi naš sagovornik. Prema njegovim rečima, osnovni razlog za uvoz struje zimi kada je ona najskuplja su nedovoljne količine uglja proizvedene u površinskim kopovima pod ingerencijom EPS-a.

– Problem je prvenstveno u lošem rukovođenju preduzećem i pogrešno urađenim planovima proizvodnje. Nije bilo dovoljno investicija u proizvodnju u kopovima i to je dovelo do iskopavanja manjih količina od predviđenih zbog čega je bio neophodan uvoz. Ako su poslovni rezultati EPS-a pozitivni kako tvrdi rukovodstvo preduzeća, zbog čega se onda ne investira u proizvodnju u kopovima ili u izgradnju novih proizvodnih objekata koji su nasušna potreba kako bi potrošači u Srbiji i u budućnosti imali dovoljne količine električne energije – naglašava Ljubičić.

Kako se ovih dana moglo pročitati u štampi u EPS-u uvoz struje objašnjavaju „dugotrajnim ledenim talasom tokom januara koji je otežavao dovoz uglja sa kolubarskih kopova u obrenovačke termoelektrane“. Takođe se ističe da je u januaru i februaru na kopovima „Kolubare“ i „Kostolaca“ „proizvedeno skoro sedam miliona tona uglja, što je u potpunosti u skladu sa planiranim količinama“. U EPS-u kažu da su u januaru kupovali struju po ceni od 53,9 evra po megavat-satu dok je u tom trenutku na mađarskoj berzi električna energija koštala čak 81,25 evra po megavat-satu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari