Prvo pod tuš, tek onda u svinjac 1foto: Ljiljana Bukvić

Na desetak kilometara od Stare Pazove, odmah iza Petrović salaša, do pre deset godina oronuli zidovi zarasli u korov jedva da su nagoveštavali da je nekada na tom mestu bila farma Napredak.

Od svega toga do danas se zadržalo ime, a Napredak je sada najmodernija farma svinja u Srbiji, smeštana u savršenom okruženju, uredno podšišani travnjak, gomila raznovrsnog cveća, plovke i trska u jezercetu, vodoskok i papagaji. Na njoj je trenutno 20.000 svinja smešteno u nekoliko objekata zelene fasade.

Iako smo miris osetili, svinje smo videli samo kroz staklena vrata, bez kvake sa spoljašnje strane. Do njih se može samo kroz kupatilo, uz obavezno tuširanje i pranje kose. Nikako drugačije.

– Svaki zaposleni mora da se okupa pre nego što uđe kod svinja. Osim toga, ugovorima je zaposlenima zabranjeno da kod kuće drže svinje ili da budu u kontaktu sa bilo kojim drugim svinjama osim ovih na farmi. O dezinfekciji se izuzetno vodi računa, krmače se kupaju specijalnim šamponima – priča direktor stočarstva Zoran Uzelac.

Da čistokrvni danski jorkširi i landrasi budu sigurni od bilo kakvih virusa i raznih bolesti, na ovoj farmi su se višestruko obezbedili.

– Oko objekata posut je šljunak kako glodari ne bi kopali zemlju ispod temelja, a na ventilacionim otvorima su mreže da golubovi na bi prolazili – napominje Uzelac.

U poslednjoj liniji odbrane od glodara na farmi imaju mačke, samo naizgled obične, domaće. Stručno rečeno to su SPF mačke, ili one koje su prošle sve bezbednosne kontrole i potpuno su zdrave, kako bi mogle da budu u istom objektu sa svinjama.

Ovaj zdravstveno-bezbednosni momenat na farmi koju je Delta agrar privatizovao pre tačno 10 godina, samo je jedan od onih koji Napredak, izdvajaju od svih ostalih farma svinja u Srbiji. Delta agrar ima još pet, odnosno još četiri aktivne farme, u Zaječaru, Banatskom Velikom Selu, Vladimircima i farmu Nukleus. Trenutno ukupno imaju 4.820 krmača, a godišnje proizvedu 115.000 tovljenika, od toga 38.000 na farmi Napredak.

– Sve je urađeno po ugledu na farme u Danskoj, koja je svetski lider u svinjarstvu. Naši rezultati su čak bolji od onih koji beleže danske farme. Tako mi ovde imamo u proseku 17,2 tovljenika po leglu, prosek u Srbiji je 10,8, dok je prosek četvrtine najboljih farmi u Danskoj 16,2. Po krmači godišnje odgajimo 36,7 prasadi, što je za čak 15 više od republičkog proseka – kaže Uzelac.

Na Napretku imaju poslednju reč tehnike. Najkvalitetniju opremu, kompjutersku kontrolu ventilacije, podno grejanje za najmanje prasiće, rešetkaste podove ispod kojih se skuplja tečni stajnjak koji se nakon šest meseci koristi za đubrenje.

– Imamo i našu fabriku stočne hrane i gotovo ceo ciklus nekih 80 odsto hrane sami proizvodimo. Koristimo tečni sistem hranjenja, što znači da na kilogram čvrste hrane ide tri litra vode. To je mnogo efikasnije i svinje lakše jedu – napominje Uzelac, koji je o svinjarstvu izdao nekoliko stručnih knjiga.

Delta agrar ima i svoj Centar za osemenjivanje i 70 nerastova, koje uvoze na svaka tri do četiri meseca iz Danske. Ali seme ne prodaju, baš kao ni prasad. Cena tovljenika je trenutno 145 dinara po kilogramu, dok su cene nazimice odgajane na ovoj farmi od 380 do 700 evra, koliko koštaju čistokrvne.

Iako rade po uslovima koji mogu da se porede sa bilo kojom najmodernijom farmom u EU, u Delti agraru kažu da ne mogu da izvoze. Razloga je više, ali jedan je glavni – u Srbiji još nije ukinuta vakcinacija protiv kuge, koja se u EU odavno ne primenjuje. Na ovoj farmi se nadaju da će i ovo biti rešeno. Do skora su izvozili za Rusiju, međutim, sada ni to nije moguće. Konkurencije se, kako kaže Uzelac, ne plaše.

– Prvi sledeći posle nas imaju najmanje pet prasadi manje nego mi u proseku, tako da niko ne radi na ovom nivou kao mi – ističe Uzelac.

NJih ne plaši ni dolazak nemačkog giganta u svinjarstvu Tenisa. Ustvari, u ovoj kompaniji mu se raduju, jer veruju da bi država verovatno još više uredila ovu oblast, ukinula vakcinaciju, kako bi dovela nekog stranog investitora.

Ove godine planiraju da ulože 1,5 milion evra, jer su ulaganja u farme stalna i neminovna. Dok nas ispraća, Uzelac priča kako je trenutno u tih osam objekata smešteno ukupno 20.000 svinja, kako je na farmi zaposleno 16 ljudi, i kako su ceo eksterijer po ugledu na najlepše vojvođanske salaše uredili sami zaposleni. Osim uređivanjem dvorišta u Napretku su se, kažu kroz osmeh, bavili i izmenom narodnih umotvorina, te se kod njih odavno više ne kaže da je baksuzno „13 prase“, već „17 prase“, jer njihove krmače imaju po osam pari sisa.

Kooperanti

Poslednjih šest ili sedam godina Delta agrar uspešno sarađuje sa nekih 20 kooperanata. Ta saradnja funkcioniše tako što oni kooperantu daju prase do 25 kilograma i hranu za njega i kasnije mu plaćaju osam odsto od prodajne cene po kilogramu. NJihovi kooperanti imaju farme sa 100 do 200 tovljenika u proseku i u Delta agraru kažu da su zadovoljni ovom saradnjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari