Evropska banka za obnovu i razvoj koja je do sada uložila 1,1 milijardu evra u 69 projekata u Srbiji, spremna je da investira i u dobrovoljne penzijske fondove, baš kao što to čini i u zemljama regiona. Ulaganjem osam miliona evra EBRD je nedavno ušla u vlasničku strukturu Prvog penzijskog društva u Sloveniji, koje je inače osnivač Dobrovoljnog penzijskog fonda Garant u Srbiji.

Evropska banka za obnovu i razvoj koja je do sada uložila 1,1 milijardu evra u 69 projekata u Srbiji, spremna je da investira i u dobrovoljne penzijske fondove, baš kao što to čini i u zemljama regiona. Ulaganjem osam miliona evra EBRD je nedavno ušla u vlasničku strukturu Prvog penzijskog društva u Sloveniji, koje je inače osnivač Dobrovoljnog penzijskog fonda Garant u Srbiji. „EBRD je krajem marta usvojio novu strategiju za Srbiju za naredne dve godine i naša osnovna orijentacija je investiranje u finansijski sektor, tačnije nebančine institucije, kao što su dobrovoljni penzijski fondovi, lizing i osiguravajuća društva“, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Vesna Mukaetova, direktor EBRD za Srbiju.

Primamljiva računica

Ako se od 20. godine života mesečno uplaćuje 3.000 dinara uz neto godišnji prinos od 8,75 odsto, u 60. godini starosti, kada počinje povlačenje sredstava, korisniku usluga penzijskog fonda na raspolaganju će biti 7,4 miliona dinara. Ukoliko se sa fondom dogovori da ta suma bude isplaćena u narednih 10 godina to bi značilo da bi klijent dobijao 92 hiljade dinara mesečno. Za one koji pod istim uslovima počnu sa uplatama u 35. godini života mesečna isplata bila bi oko 37 hiljada dinara.

Miroslav Ekart, izvršni direktor Garanta, istakao je da će ulazak EBRD doprineti podizanju ugleda ovog fonda, uz napomenu da je za tri meseca rada vrednost investicione jedinice ovog fonda podignuta za 10 odsto. „Trenutno investiciona jedinica Garanta vredi 1100 dinara i tako visok nominalni prinos ostvarili smo isključivo trgujući kvalitetnim hartijama od vrednosti na Beogradskoj berzi. Naša politika je da sav prikupljen novac investiramo samo u Srbiji gde su prinosi daleko veći nego na nekim drugim tržištima, a cilj je da za tri godine imamo 20 odsto učešća na tržištu, odnosno 100 hiljada članova“, naglasio je Ekart.
Inače, Garant je prvi penzijski fond koji je dobio dozvolu NBS da na svom sajtu objavi kalkulator akumuliranih suma, tako da svako može da vidi koliko bi i pod kojim uslovima trebalo da uplaćuje na svoj račun da bi posle isteka 53. godine života mogao da računa na dodatna sredstva za penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari