Pšenica na udaru suše 1Pšenica u bokorenju Foto: Poljoprivredna služba Zrenjanin

Ne pamti se suša pšenice u proleće kao što se sada desilo na posejanim usevima, blizu 600.000 hektara koliko je posejano ove proizvodne godine na području cele Srbije, upozoravaju stručnjaci.

Značajnim nedostatkom vlage najviše je pogođeno područje Vojvodine. Prema podacima sa terena, nakon što su savetodavne službe ukidanjem vanrendog stanja krenule da obilaze parcele, ustanovljeno je da je sušom najviše pogođen Banat. Samo u toku aprila u Banatu je nedostajalo padavina koliko je prosečna vrednost.

-Veliki je deficit vlage na njivama još od zimskog perioda a pšenica je sada najviše pogođena, dok su ozimi usevi u boljem stanju. Ključno je da li će sada biti kiše. U aprilu je palo 10 litara po hektaru padavina što je značajno manje u odnosu na godišnji prosek od 50 litara po hektaru. Kada je reč o kondiciji biljaka, usevi su u različitom stanju, negde neće biti pomoći ni da padne kiša, tolika je suša i to se odrazilo na biljke – objašnjava savetodavac Zorica Rajačić iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Pšenica, kojom je u srednjem Banatu posejano 50.000 hektara, u ovoj fazi razvoja ima potrebe za velikim količina vode a kišni oblaci uglavnom su zabišli ovaj deo Srbije.

-Zbog nedostatka vlage, biljke odbacuju izdanke, pa su usevi već sada proređeni. Dosta njiva je u lošem stanju, za neke parcela nema oporavka. To je prvi put da se srećemo sa ovakvim nedostatkom vlage, dešavalo se ranije da pšenica podgori a ovo sada je klasična suša. Naravno, više faktora je uticalo da pšenica sada bude u ovakvom stanju, tu je i hladno vreme u martu tokom rasta, pa velike vrućine u aprilu i sada nedostatak padavina – objašnjava Zorica Rajačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari