Novi Sad, Beograd – Stanje useva na vojvođanskim njivama je zabrinjavajuće i ako uskoro ne bude kiše pojedine kulture neće dostići ni prosečan prinos, upozorili su juče na konferenciju za novinare stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta i Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Novi Sad, Beograd – Stanje useva na vojvođanskim njivama je zabrinjavajuće i ako uskoro ne bude kiše pojedine kulture neće dostići ni prosečan prinos, upozorili su juče na konferenciju za novinare stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta i Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Oni su ocenili da bi bez kiše „situacija mogla postati alarmantna“. Profesor Poljoprivrednog fakulteta Branko Marinković rekao je da nedovoljna vlaga i loš raspored azota ukazuju na slabe prinose pšenice, šećerne repe, kukuruza i suncokreta. „Na području Sombora palo je čak 56 litara kiše manje u odnosu na višegodišnji prosek. Samo je na području Sremske Mitrovice bilo više padavina nego što je uobičajeno“, rekao je Marinković i dodao da će samo uz obilje padavina tokom vegetacije ovogodišnji prinosi biti prosečni.

Agrometeorolozi: Nastavlja se sušni period

Beograd – Odeljenje Hidrometeorološkog zavoda za agrometeorologiju ocenilo je da se u Srbiji nastavlja sušni period, jer su slabe i nedovoljne padavine zabeležene samo u jednom danu ove sedmice. Povoljni vremenski uslovi u ovoj sedmici, kako se navodi u saopštenju dostavljenom agenciji Beta, pogodovali su intenzivnoj setvi prolećnih kultura kukuruza, suncokreta, soje kao i mnogih povrtarskih kultura, a toplo i uglavnom suvo vreme, omogućilo je intenzivni rast posejanih prolećnih useva i kultura u punoj vegetaciji. Ni prizemni mrazevi, zabeleženi u većini krajeva Srbije, nisu negativno uticali na mlade poljoprivredne kulture.

Prema rečima stručnjaka Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Srbislava Denčića, stanje pšenice u Vojvodini je neujednačeno, mada pšenica i ječam dobro napreduju. „Vegetacija je poranila za deset do 15 dana, ove godine pravu zimu nismo ni imali pa nije bilo mirovanja pod snegom“ – konstatovao je Denčić. On je ocenio da bi pošto nema zimskih zaliha vlage, strnom žitu trebalo enormno mnogo kiše. Stručnjak Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Đorđe Jocković ocenio je da će godina „u najboljem slučaju biti prosečna jer je kukuruzu kiša nužna i neophodna da bi pravilno nikao“.
– Suša za sada ne ugrožava ozime useve niti prolećnu setvu na oko 2,5 miliona hektara, izjavio je sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Milan Prostran. On je dodao da ozimi usevi imaju manje vlage, ali stanje nije kritično i za sada ne može da se kaže da li će se to odraziti na ovogodišnji rod žitarica. Trenutno je, kako je naveo, u toku setva kukuruza, suncokreta i soje, a na njive je nešto ranije nego proteklih godina „izašlo“ oko 400.000 traktora. Stručni saradnik PKS Branislav Gulan podsetio je da je jesenas pšenicom zasejano 557.000 hektara što je, kao i u 2005. godini, najskromnija setva pšenice u poslednje tri decenije. – Izvesno je da ove godine neće biti pšenice za izvoz već će rod zadovoljiti samo domaće potrebe. Očekuju se prinosi od četiri do pet tona po hektaru u Vojvodini, i tri do četiri tone po hektaru u Srbiji. Godišnje potrebe stanovništva u zemlji procenjuju se na 1,8 miliona tona pšenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari