PU: Uprkos pandemiji korona virusa dobra naplata PDV-a u Srbiji 1Foto: N1

Direktorka Poreske uprave (PU) Srbije Dragana Marković izjavila je danas da je naplata poreza, a pre svega poreza na dodatu vrednost (PDV), bila dobra tokom čitave godine, uprkos pandemiji korona virusa.

„Mi smo jako dobro naplaćivali PDV za čitavu ovu godinu, neverovatno dobro. Čak i objedinjenu naplatu za koju su privrednici imali mogućnost da prolongiraju, mnogi su plaćali na vreme“, kazala je ona na konferenciji za novinare.

„Naplata poreza do septembra bila je 100 odsto, ali je tek u septembru malo pala i iznosi 99,6 odsto, što je očekivano“, kazala je ona.

Dodala je da je PU pratila sve mere koje je Vlada Srbije donela, navodeći da je to uglavnom bilo u vezi sa objedinjenom naplatom i mogućnostima otplate od naredne godine, ali i druge mere koje su bile u vezi sa prolongiranjem uplate.

Marković je kazala da nema informacije da je bilo mnogo onih koji su hteli da iskoriste situaciju i da ne plate porez.

„Nismo previše išli u represivne mere zbog komplente situacije. Radi se na prevenciji i pozivamo građane i privredna društva da sami uplate porez kako ne bi morali da primenjujemo represivne mere“, rekla je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari