Puna hala radnika kada dođe Vučić 1Foto: FoNet Kostadin Kamenov

– U pogonu Leonija u Nišu „redovno“ se proizvodilo samo prošle subote, kada je pogon, pred brojnim kamerama, svečano pustio u rad predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon čega su njegove mašine prestale da rade, a hale ostale bez proizvodnih radnika, nezvanično kaže više izvora iz ove nemačke kompanije, kao i žitelji okolnog naselja.

U Leoniju tvrde da je niški pogon počeo sa radom, a da u njemu „i sada rade zaposleni na poslovima u proizvodnom procesu“ koji su bili za mašinama prošle subote.

Vučić je ovaj pogon pustio u rad, a nakon toga, na konferenciji za novinare, držeći u ruci svežanj kablova, kazao da je reč o „prvom proizvodu fabrike Leoni u Nišu, koji je malopre izašao iz ove moderne mašine“. „U novom pogonu rade ljudi koji ne kukaju, ne žale se i bore se za bolju budućnost svoje dece“, tvrdio je predsednik i dodao da će u toj fabrici biti zaposleno ukupno 2.200 ljudi, a da je čitava investicija vredna 22 miliona evra. Država će subvencionisati otvaranje tih radnih mesta, ali tom prigodom nije saopšteno u kom iznosu. Radnici koji su radili za mašinama kazali su novinarima da im je „na poslu- super“, neki su rekli da im je to „prvi posao“, a pojedini da su „još na obuci“.

Prema nezvaničnim izvorima, nakon odlaska visokih državnih zvaničnika u pogonu su ostali samo radnici obezbeđenja. Na fabričkoj lokaciji juče su se mogli videti građevinski radnici, kao i mašine, pošto je u subotu „pušten u rad“ samo prvi pogon, površine 6.000 kvadarata, a još uvek se gradi preostali deo kompleksa, koji će imati ukupno 22.000 kvadrata. Stanovnici obližnjeg naselja kažu da na fabričkoj lokaciji uglavnom i viđaju samo građevinske radnike, a da su proizvodni radnici „dovedeni“ samo na dan kada je predsednik prvi pogon puštao u rad.

Kompanija Leoni je za Danas saopštila da su i danas u pogonu u Nišu „radili naši zaposleni na poslovima u proizvodnom procesu“ koji su bili za mašinama u vreme predsednikove posete. Ona je navela da je broj uposlenih u niškom pogonu na dnevnom nivou „između 10 i 50 radnika“, bez navođenja da li među njima ima i proizvodnih radnika. Ovaj pogon „od 1. jula svakodnevno radi na aktivnostima instalacije proizvodne opreme, mašina i održavanja proizvodnog procesa“. U toku je „validacija proizvodnog procesa“, a zaposleni u novom pogonu „nastavljaju sa obukama i svakodnevnim poslom“, rečeno je u kompaniji.

Leoni je došao u Srbiju 2009. godine, a ima fabrike u Prokuplju i u Malošištu, kraj Doljevca. Prema dostupnim podacima, država Srbija je ovoj nemačkoj kompaniji za zapošljavanje novih radnika odobrila suvencije od više od 31 milion evra.

Tester a ne proizvod

Predsednik Srbije je 29. jula, puštajući nišku fabriku Leonija rad, u rukama držao test kabl, a ne „prvi proizvod“ ove fabrike namenjen tržištu, kako se moglo zaključiti. U odgovoru kompanije Leoni našem listu navodi se da je tog dana „u novoj fabrici proizveden prvi test kabl na osnovu specifikacije kupca, kompanije BMW“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari