Putari podržali ministarku 1

Samostalni sindikat putara Srbije i Udruženje poslodavaca putne privrede „Putar“ podržali su inicijativu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorane Mihajlović, da se firme nadziru infrastrukturne projekte ubuduće strože kontrolišu, kao i da firme koje rade projekat ne mogu istovremeno da budu i nadzor na istom projektu.

„Država je obezbedila novac i posao za unapređenje puteva, ali od putarskih preduzeća očekujemo da se ugovori poštuju i da se dobijeni poslovi završavaju u roku“, rekla je potpredsednica Mihajlović na sastanku sa sindikatom i Udruženjem „Putar“ koje okuplja više od 20 putarskih firmi, saopšteno je danas.

Mihajlović je naglasila da kompanije koje vrše nadzor moraju biti jednako ozbiljne kao i izvođač, i najavila da će država propisati da moraju imati sve licence da bi mogle da dobiju posao nadzora na velikim infrastrukturnim projektima.

Upoznala je, takođe, predstavnike sindikata i putarskih firmi sa planovima za prelazak na sistem održavanja puteva po učinku od iduće godine, kao i uvođenje posebne „bele i crne liste“ za projektantske kuće.

Mihajlović je rekla da je država otvorena za razgovore i unapređenje sistema finansiranja održavanja puteva, ali da je u ovom trenutku prioritet da se unapredi efikasnost realizacije započetih projekata i poveća odgovornost svih učesnika, od investitora, preko projektanata i izvođača, do nadzora.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije, Sonja Vukanović, zahvalila je potpredsednici Vlade na pomoći u zaključivanju granskog kolektivnog ugovora za putnu privredu sa proširenim dejstvom i istakla da je u narednom periodu glavni zadatak da se, u saradnji sa ostalim nadležnim službama, obezbedi puna primena potpisanog ugovora, navedeno je u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari