Rusija, Grčka i Bugarska potpisale su sporazum o izgradnji naftovoda kojim će se ruska nafta transportovati do luke na severu Grčke. Naftovod dug 280 kilometara će povezivati bugarsku crnomorsku luku Burgas i grčku luku na Egejskom moru Aleksandropolis. Izgradnjom tog naftovoda u jugoistočnoj Evropi će biti proširena mreža za transport nafte i gasa iz kaspijskog regiona do Evropske unije.

Rusija, Grčka i Bugarska potpisale su sporazum o izgradnji naftovoda kojim će se ruska nafta transportovati do luke na severu Grčke. Naftovod dug 280 kilometara će povezivati bugarsku crnomorsku luku Burgas i grčku luku na Egejskom moru Aleksandropolis. Izgradnjom tog naftovoda u jugoistočnoj Evropi će biti proširena mreža za transport nafte i gasa iz kaspijskog regiona do Evropske unije. Sporazum o naftovodu potpisali su u Atini ruski predsednik Vladimir Putin i premijeri Grčke i Bugarske Kostas Karamanlis i Sergej Stanišev. Rusija pokriva trećinu potreba Evrope za naftom i 40 odsto potreba za prirodnim gasom.
– Novi naftovod, koji će povezivati Crno i Egejsko more, daće značajan doprinos razvoju energetike i omogućiti povećanje obima isporuka ruskih energenata na svetsko tržište. Korak koji sada činimo diktiran je ne samo interesima Rusije i Grčke nego i naših partnera – izjavio je Putin prilikom susreta sa grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom, prenosi ruska agencija RIA Novosti.
Dokument o izgradnji i eksploataciji naftovoda predviđa stvaranje nove, dodatne maršrute koja će omogućiti transport nafte iz Kaspijskog mora na tržište Evrope, SAD i azijsko-pacifičkog regiona, preko Bugarske i Grčke. Izgradnja bi trebalo da počne 2008. godine. Početni kapacitet trebalo bi da iznosi 35 miliona tona sirove nafte godišnje, a 2009. ili 2010. trebalo bi da iznosi do 50 miliona tona, prenosi Frans pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari