Imlek i Novosadska mlekara već posluju u okviru Fuds grupe, a delatnost obe firme je ista – otkup i prerada mleka. Pri tom, mlekare su i do sada sarađivale, pa spajanje predstavlja logičan nastavak tih odnosa. Očekujemo pozitivne efekte u poslovanju, počev od nabavke sirovog mleka, prodaje, ušteda i efikasnijeg poslovanja koji stručnjaci prepoznaju kao „efekat ekonomije uvećanog obima poslovanja“.

Imlek i Novosadska mlekara već posluju u okviru Fuds grupe, a delatnost obe firme je ista – otkup i prerada mleka. Pri tom, mlekare su i do sada sarađivale, pa spajanje predstavlja logičan nastavak tih odnosa. Očekujemo pozitivne efekte u poslovanju, počev od nabavke sirovog mleka, prodaje, ušteda i efikasnijeg poslovanja koji stručnjaci prepoznaju kao „efekat ekonomije uvećanog obima poslovanja“. To će omogućiti rast proizvodnje, obima poslovanja, doprineće stabilnosti i smanjenju fiksnih troškova poslovanja. Sve zajedno, smanjiće cene i povećati rentabilnosti, što pripajanje Novosadske mlekare Imleku čini logičnim i opravdanim – izjavio je za Danas Rade Pribićević, direktor korporativnih i regulatornih poslova Denjub fuds grupe.
Novosadska mlekara će biti pripojena Imleku, a postupak pripajanja će biti obavljen u skladu sa Nacrtom ugovora o spajanju dve kompanije, pri čemu Novosadska mlekara gubi status pravnog lica. Osnovni kapital Imleka će, posle pripajanja, biti uvećan za 481,5 miliona dinara izdavanjem 790.210 običnih i 12.448 preferencijalnih akcija čija će pojedinačna nominalna vrednost biti 600 dinara. Imlek će preuzeti imovinu i obaveze Novosadske mlekare i otvoriće ogranak u Novom Sadu koji će u svom nazivu pored imena Imlek zadržati i naziv Novosadska mlekara, rečeno nam je u Novosadskoj mlekari uz napomenu da se pripajanje obavlja na osnovu odluke većinskog vlasnika, odnosno Investicionog fonda Salford, koji je već ranije najavio prodaju.
Novosadska mlekara preradi godišnje oko 65 miliona litara mleka.
Đorđe Bugarin, sekretar Odbora za poljoprivredu Privredne komore Vojvodine kaže za Danas da je Salford, u vreme kada je kupio najveće mlekare, najavio unapređenje poslovanja i modernizaciju prerade mleka a potom njihovu prodaju.
– Mislim da nije dobro da se u međuvremenu radi i na koncentraciji kapitala mlekara, kada već postoji namera da se prodaju, tim pre što ukrupnjavanje polako vodi ka monopolu u mlekarskoj industriji. Jer, mlekare u sastavu Salforda već pokrivaju oko 60 odsto tržišta, a postavlja se i pitanje ko će biti novi kupac. Ako je uloga fonda završena, svi potezi na planu racionalizacije i unapređenja poslovanja podređeni su ostvarenju što povoljnije cene za prodaju. Na drugoj strani, aktuelna dešavanja u toj oblasti ukazuju da država nije vukla dobre poteze kad je odobravala kupovine najvećih mlekara, dozvoljavajući da jedan kupac postane vlasnik većeg broja privrednih subjekata u istoj branši – smatra Bugarin.
On dodaje da to ne znači da treba zabraniti pripajanje, mada, kad je reč o proizvodnji osnovnih životnih artikala, treba pitati i državu da li dozvoljava koncentraciju kapitala u toj delatnosti. „Sada je teško reći da je privatizacija mlekara mogla da bude obavljena i na drugi način“ kaže Bugarin uz napomenu da niko nije bio oduševljen kada je Salford postao vlasnik pet najvećih mlekara, i da je činjenica da bi bilo pravednije da su poljoprivrednici, proizvođači mleka postali suvlasnici mlekara. Na drugoj strani, uključivanje u Salford, mlekarama je pomoglo da uvedu nove, više standarde u higijeni muže i poboljšanju rasnog sastava krava, kao i u preradi mleka, što je dobro, ali su ti potezi doprineli i povećanju vrednosti mlekara koje Salford priprema za prodaju, kaže Bugarin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari