Radikalizaciju protesta danas na otvaranju sajma poljoprivrede 1

Zaposleni na kragujevačkom Gradskom sajmištu „Šumadija sajam“, na kojem danas počinje Sajam poljoprivrede, odlučili su da nastave pre nekoliko dana započeti generalni štrajk, pošto rukovodstvo grada nije moglo da im ispuni zahtev za isplatu najmanje tri od šest zaostalih zarada.

U Samostalnom sindikatu „Šumadije sajma“ kažu da zaposleni planiraju da na današnjem otvaranju Sajma poljoprivrede radikalizuju štrajk, ukoliko im, u međuvremenu, zahtev za isplatu po tri zaostale zarade ne bude ispunjen. Na taj potez spremni su, ističu, i zbog toga što je poslovodstvo firme juče angažovalo radnike sa strane da postave štandove i pripreme otvaranje i organizaciju sajma umesto zaposlenih u štrajku, što je protivno Zakonu o radu.

– Pozvali smo Inspekciju rada da utvrdi odakle su i po kom osnovu dovedeni radnici koji, umesto zaposlenih na „Šumadija sajmu“, treba da organizuju Sajam poljoprivrede, i koje policija ovde čuva. Mi smo rukovodstvu grada danas ponudili kompromis, da nam isplate polovinu duga za zarade, što nije prihvaćeno, posle čega smo odlučili da na otvaranju sajma poljoprivrede, pred gostima i predstavnicima izlagača, radikalizujemo naš protest – ističu u sindikatu.
Šta će od svega, na kraju, biti, odnosno da li će Šumadijski sajam poljoprivrede danas biti otvoren,

i kako će ta manifestacija, ukoliko uopšte i počne, biti organizovana sa radnicima „Šumadije sajma“ u radikalizovanom štrajku, ma šta to značilo, ostaje da se vidi. Ono što je već poznato jeste da je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić prekjuče radnicima „Šumadija sajma“, na sastanku u tom preduzeću, rekao da gradska uprava ne može da im isplati nijednu od šest zaostalih zarada.

Nakon sastanka, Nikolić je predstavnicima zaposlenih ipak ponudio isplatu po jedne i po zaostale plate tokom jučerašnjeg dana, kao i potpisivanje sporazuma, prema kojem bi „Šumadija sajmu“ do 25. septembra bilo uplaćeno oko 30 miliona dinara, s time što bi veći deo tog novca bio iskorišćen za deblokadu računa firme, dok bi od ostatka bile isplaćene još po tri zaostale plate. Većina zaposlenih, međutim, nije prihvatila ovu ponudu, već zahteva da im tri zaostale plate budu isplaćene odmah, a ostale tri do kraja meseca.

Gradsko sajmište“Šumadija sajam“ u Kragujevcu, jedino preduzeće te vrste južno od Save i Dunava, osnovano je sredinom prethodne decenije, i u početku je uspešno poslovalo zahvaljujući organizaciji velikog broja sajamskih manifestacija, od kojih su najpoznatiji sajmovi poljoprivrede, automobila, oružja, kamena, te lova, ribolova i lovnog turizma i drugi. Prekomernim zapošljavanjem, dovođenjem podobnih, a nestručnih partijskih kadrova na čelo firme i dodavanjem neretko i nesrodnih delatnosti (transport, na primer), „Šumadija sajam“ je u poslednjih pet – šest godina doveden do ivice opstanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari