Radnici užičke Kože, preduzeća čija je privatizacije poništena 12. januara ove godione, ne mogu da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu, jer u preduzeću nema ko da im overi zdravstvene knjžice. Agencija za privatizaciju raskinula je kupoprodajni ugovor sa konzorcijumom koji su činili Stjepan Gasparov iz Rusije i Željko Adžić iz Užica, koji je u septembru 2003.

Radnici užičke Kože, preduzeća čija je privatizacije poništena 12. januara ove godione, ne mogu da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu, jer u preduzeću nema ko da im overi zdravstvene knjžice. Agencija za privatizaciju raskinula je kupoprodajni ugovor sa konzorcijumom koji su činili Stjepan Gasparov iz Rusije i Željko Adžić iz Užica, koji je u septembru 2003. godine kupio za 7,8 miliona dinara 68 odsto akcija tog preduzeća. Preduzeće je u tom trenutku zapošljavalo 208 radnika, imalo dug od oko 54 miliona dinara, a novi vlasnici su se obavezali da u prvoj godini investiraju oko 8,4 miliona. Iako je u početku izgledalo da će sve ići po planu, problemi su nastali već 2004. godine kada je Agenciji upućen prvi zahtev za poništavanje privatizacije, zato što novi vlasnik nije ispunio preuzete obaveze.
Radnici tvrde da plate nisu primili petnaest meseci, niti su im uplaćivane naknade za radni stažn. Osim toga, primorani su da plaćaju zdravstvene usluge, pošto im zdravstvene knjžice nisu overene. Obraćali su se službama za socijalnu zaštitu, ali im je rečeno da ne mogu da im pomognu, pošto su u radnom odnosu. Radnici, takođe, ističu da je firma u rasulu i da osim portirske, ne funkcioniše nijedna služba.
Petrašin Drulović, predsednik Veća samostalog sindikata za Zlatiborski okrug, koji je radnicima pokušao da pomogne, ističe da je reč o sistemskom problemu sa kojim se suočavaju gotovo sva preduzeća u kojima je privatizacija poništena.
– Konačno je raskinut kupoprodajni ugovor, ali to je urađeno u trenutku kada je preduzeće u izuzetno teškoj sitiaciji, jer ne radi, isključeni su električna energija i telefon. Radnici ne mogu da ostvare pravo na zadravstvenu zaštitu, jer je gazda odneo pečate – kaže Drulović i dodaje da je pomoć zatražena od Akcijskog fonda, Agencije za privatizaciju, Trgovinskog suda i lokalne samouprave, te da je rešenje ipak na pomolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari