Radnici Falk Ista najavili generalni štrajk 1

Ukoliko im poslodavac ne usvoji zahteve jučerašnji štrajk upozorenja u fabrici obuće Falk Ist u Knjaževcu bi posle Nove godine mogao da preraste u generalni štrajk.

– Održali su štrajk upozorenja i zahtevi radnika su da im se poveća plata, ali i potpiše kolektivni ugovor, koji poslodavac izbegava da potpiše iako je to bio jedan od uslova prilikom poslednjeg štrajka proletos. Osim toga, radnici su  nezadovoljni i direktorom proizvodnje u fabrici, tako da je i njegova smena jedan od štrajkačkih zahteva – kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik UGS Sloga, koja je u maju kada su radnici Falk Ista organizovali obustavu rada formirao sindikat u fabrici sa više od 650 članova.

Veselinović kaže da je poslodavac pristao na kolektivni ugovor, ali da im se onaj koji je sindikat ponudio nije svideo, kao i da oni svoju verziju ugovora nisu ni ponudili.

Trenutno, radnici u ovoj italijanskoj fabrici imaju plate na nivou minimalca, sa dodatkom od 20 odsto za smenski rad. Radnici Falk Ist protestovali su nekoliko dana u maju zahtevajući povećanje zarada, pravo na sindikalno organizovanje i bolje uslove rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari