Radnici Fijata će dobiti 25 evra veću platu 1Foto: FoNet

Koliko zadovoljni će otići na kolektivni godišnji odmor, još se tačno ne zna, jer novinari na konferenciji danas nisu mogli da postavljaju pitanja, ali ni da vide tekst sporazuma. Zbog iste „korporativne politike“ kompanije, pre šest godina javnost, ali i Savet za borbu protiv korupcije nisu mogli da vide detalje ugovora (većina teksta bila je zacrnjena) koje je Vlada potpisala sa Fijatom. Radnici su tražili povećanje bruto osnovice sa 38.000 dinara na 50.000 dinara, a dobili su, kako nam je danas rekao predsednik Samostalnog sindikata LJubisav Orbović – povećanje od 9,54 odsto. To je bruto povećanje od 4.000 dinara ili nekih 3.000 dinara neto. Dobili su trećinu od traženog.

Iz Vlade su, međutim, ranije još saopštili da su radnici ovim sporazumom koji je oročen na tri godine dobili duplirane naknade za noćni prevoz, poslodavac se obavezao na povećanje plata usklađeno sa inflacijom, najpre u avgustu za 2,2, potom još jednom u 2018. za 4,5 odsto, a radnici su se obavezali da neće štrajkovati ukoliko se ugovor bude poštovao.

– Znate, nikada ne dobijete onoliko koliko tražite u štrajku. Ono što znam jeste da će radnici dobiti ukupno povećanje od 9,54 odsto, to je ono što će odneti kući. Deo tog povećanja je u avgustu, deo posle Nove godine – kaže Orbović.

On kritikuje Fijat zato što im je trebalo dugo vremena da pristanu na pregovore, ali tvrdi da je ovo pomak.

– Tragično je to što Fijat od starta nije imao razumevanja, što su izbegavali pregovore, što nisu imali sluha za radnike iz Srbije, iako su ovde Fijatovi radnici najmanje plaćeni – ističe Orbović i dodaje da srpski radnik u Fijatu ima prosečno 350 evra platu, u Turskoj je plata 650 evra, u Poljskoj 950 evra.

Za Orbovića je i ovih manje od 10 odsto povećanja uspeh, odnosno pomak, ali, kako kaže, nije siguran da li je to dovoljno. Plate će, napominje, i dalje biti male. Pomak je, smatra on, i potpisivanje ugovora, a na pitanje kako objašnjava to što su mnogi preneli da se ovim ugovorom radnici „odriču“ prava na štrajk, Orbović kaže da to nije tako, da tog prava ne mogu da se odreknu.

– Kada potpisujete kolektivni ugovor, ako se on poštuje logično je da ne štrajkujete, ako zbog nekog razloga poslodavac ne poštuje ugovor ili dođe do nekih novih razloga zbog kog bi radnici trebalo da štrajkuju, oni to mogu. Ukoliko dođe do štrajka, poslodavac je dužan da u roku od pet dana uđe u pregovore sa radnicima – objašnjava Orbović. On napominje da ovo što je potpisano nije kolektivni ugovor, već da će o novom kolektivnom ugovoru u Fijatu poslodavac i sindikati razgovarati krajem ove godine kada ovaj aktuelni ističe.

U ugovoru toga nije bilo, ali se nameće i logičan zaključak da u Fijatu planiraju – kad već potpisuju sporazum sa radnicima na tri godine – da ostanu u Srbiji najmanje do polovine 2020. iako imaju ugovor do početka 2019. Za Orbovića je i to jedna od dobrih vesti.

U UGS Nezavisnosti ne misle da je bilo šta od učinjenog dobro i za pohvalu. Tvrde da je njihov predstavnik u Štrajkačkom odboru fabrike izbačen, te je Savez samostalnih sindikata kao najbrojniji u Fijatu i jedini koji je danas potpisao sporazum kojim je prekinut štrajk.

– Apsolutno smo nezadovoljni ovim sporazumom. Ovo je izdaja sindikalnog pokreta u Srbiji. Mi smo izbačeni iz Štrajkačkog odbora, i to samo što smo insistirali na tome ako neko iz centrale Samostalnog učestvuje u pregovorima onda tu bude i neko iz centrale Nezavisnosti – ističe Milorad Panović iz UGS Nezavisnost.

On kaže da oni ne znaju šta je tačno dogovoreno i da sve što znaju jeste ono što se pojavljuje u medijima. Panović kaže da je bio u Kragujevcu danas, a na pitanje šta radnici kažu na ovakav završetak pregovora kaže da radnici – ćute.

– Nezadovoljni su jer su izigrani, ali ćute. Idu na kolektivni odmor do 21. avgusta, dok se vrate sve će da se smiri. Dobili su neko sitno povećanje, bukvalno se ovim kolje vo za 50 grama mesa. Radnici Gorenja su uspeli da sami bez sindikata dogovore veće povećanje – ističe Panović.

On tvrdi da se Fijat nigde drugde u Evropi ne ponaša tako kao ovde, i da će kada saznaju detalje ugovora krenuti da ga institucionalno ruše.

Potpise su danas, osim predstavnika sindikata u ovoj fabrici i direktorke kompanije u Srbiji Silvije Verneti Bline, na sporazum stavili i ministri privrede i rada Goran Knežević i Zoran Đorđević. Dogovor bi, kako saopštavaju iz Vlade, trebalo da obezbedi nastavak proizvodnje modela fijat 500L u Srbiji, kao i nastavak dijaloga između Fijata i sindikata.

Brnabić: Nema dobitnika i gubitnika

Sporazum podrazumeva isplatu bonusa i naknade za prevoz, ali i osnivanje Komisije za tehnička merenja, koja bi, kako je rekla danas premijerka Ana Brnabić, trebalo u septembru da počne da radi. NJen zadatak biće da upoređuje da li je sve u standardima proizvodnje i davaće mesečne izveštaje centrali u Torinu, ali i Vladi Srbije. Brnabić kaže da u ovoj priči nema „dobitnika i gubitnika“, i da su „ozbiljni predstavnici radnika, naterali obe strane na ozbiljan kompromis“. Dijalog se, kako je rekla, nastavlja svakog meseca bar do kraja januara 2018, a za narednu godinu najavljuje i razgovore o mogućem uvođenju bonusa efikasnosti, sličnog onom koji se već primenjuje u drugim državama kao što su Italija i Poljska.