Radnici Goše nisu pustili novog direktora u fabriku 1

Radnici Goše nisu danas pustili u fabriku novog direktora Radišu Savića, koji je na tom mestu trebalo da zameni bivšeg, tek otpuštenog, direktora Milutina Šćepanovića.

Tako su posle šest meseci konstantnog štrajka i mesec dana rada zaposleni u fabrici šinskih vozila u Smederevskoj Palanci ponovo krenuli u štrajk.

– Počeli smo štrajk, ali radimo normalno. Jedino što nismo dozvolili novom direktoru Radiši Saviću da uđe danas u fabriku. Gazda je smenio bivšeg direktora i poslao novog, taman kad smo sa Šćepanovićem potpisali dogovor oko isplate duga radnicima – kaže za Danas predsednik štrajkačkog odbora u Goši Milan Vujičić.

Dogovor sa Šćepanovićem, posle kog je prekinut šestomesečni štrajk radnika kojima je bivši vlasnik ŽOS Trnava ostao dužan 1,8 miliona evra, između ostalog, podrazumevao je prodaju vagona i postolja od čega bi radnici naplatili dug.

– Dogovor je bio da od prodaje plavih vagona radnicima bude isplaćeno od 150.000 do 200.000 dinara po zaposlenom, a od prodaje postolja Irancima još deo duga. Međutim, poslali su novog direktora koji sada može da dođe i kaže da od toga nema ništa jer on ništa nije potpisao – ističe Vujičić. Navodno, Šćepanović je smenjen zbog toga što je stao na stranu radnika, a ne vlasnika.

Nakon mesec dana normalizacije rada u Goši, pre nekoliko dana iskrsla je vest da ćerka firma ŽOS Trnave, koja je Gošu prodala kiparskoj kompaniji Lisnart holding početkom aprila, pokreće stečaj i to za iznos od 400.000 evra. Sud će o pokretanju stečaja odlučivati 16. novembra tako da radnicima u fabrici šinskih vozila nije jasno zbog čega se nekoliko dana pred tu odluku menja direktor u firmi. „Očigledno su ga poslali da nešto uradi, ali mi to nećemo dozvoliti“, ističe Vujičić.

Slovačka ŽOS Trnava je Gošu prodala kiparskoj firmi za 4,2 miliona evra, ali pre toga ostala je dužna 1,8 miliona evra radnicima i četiri miliona evra državi Srbije za porez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari