Više od sto sadašnjih i bivših radnika fabrike Stenaveld AD iz Bele Crkve već treći dan drže u blokadi kapije preduzeća, sprečavajući vlasnika Miloša Filipovića da uđe unutra. Prema nezvaničnim informacijama, prvog dana protesta došlo je i do fizičkog obračuna između zaposlenih i Filipovića, zbog čega je on angažovao privatno obezbeđenje.

Više od sto sadašnjih i bivših radnika fabrike Stenaveld AD iz Bele Crkve već treći dan drže u blokadi kapije preduzeća, sprečavajući vlasnika Miloša Filipovića da uđe unutra. Prema nezvaničnim informacijama, prvog dana protesta došlo je i do fizičkog obračuna između zaposlenih i Filipovića, zbog čega je on angažovao privatno obezbeđenje. Reč je o nekad profitabilnoj fabrici za proizvodnju metalnih konstrukcija i poljoopreme Žarko Zlatar, koja je krajem 2003. godine privatizovana, ali je zbog neispunjenja investicionog plana, Agencija za privatizaciju preko Trgovinskog suda u Beogradu pokrenula postupak za raskid ugovora. Spor još uvek traje, sudije su se menjale, a u u fabrici je gotovo obustavljena proizvodnja, dok je žiro -,račun blokiran još od momenta kada je sadašnjem vlasniku prodat paket od 70 odsto akcija.
– Filipović nam duguje više od 50 plata sa doprinosima, a tokom četiri godine desetak radnika bilo je angažovano u firmi. Oni su dobili nekoliko plata ali na ruke i bez uplate doprinosa, dok su ostali poslati kućama bez ikakvog rešenja. Deo poslovanja Filipović je vodio preko dve novoformirane fime, ali je većina transakcija išla mimo računa. Mi imamo dokaze da je Filipović poslovao nelegalno, i protiv njega je već podneta krivična prijava Opštinskom javnom tužilaštvu u Beloj Crkvi – rekao je za Danas Zlatko Kračun, predsednik štrajkačkog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari