Radnici odustali od zahteva da dobiju tri neisplaćene zarade 1Foto: FoNet Dragan Antonić

Nakon šest i po meseci štrajka zaposleni u ciglani Resava Svilajnac ostvarili su svoj osnovni zahtev da novi vlasnik, firma Mašinac „NM 84“ iz Kraljeva, preuzme fabriku od nekadašnjeg zakupca Status integrala, takođe iz tog grada.

U petak 12. maja je došlo do primopredaje ciglane u ruke stečajnog upravnika koji ju je odmah predao novom vlasniku, firmi „Mašinac NM 84“ koja je ranije kupila fabriku kao deo stečajne mase. Novi vlasnik je odmah podneo zahtev da se ciglani ponovo uključi struja koja je isečena jer bivši zakupac nije izmirivao račune. U fabrici se trenutno obavljaju pripreme za remont i očekuje se da će proizvodnja početi za petnaestak dana, odnosno 1. juna – kaže za Danas Igor Nedeljković, član Štrajkačkog odbora u ciglani Resava Svilajnac.

Naš sagovornik dodaje da su štrajkači morali da odustanu od svog drugog zahteva a to je isplata zaostalih zarada koje im duguje nekadašnji poslodavac.

– Status integral je predao zahtev za UPPR. Neizvesno je šta će biti sa tim preduzećem, ali neumitno je da će se ići na izmirenje poverilaca što znači da bismo mi morali da vodimo dugotrajnu pravnu borbu za tri zaostale zarade, a i pitanje je da li bi ih ikad i naplatili. Odlučili smo se da ne ulazimo u taj proces jer je će novi vlasnik da nam isplati jednu platu kao vid stimulacije, a najvažnije nam je da je obavljena primopredaja fabrike i da ona uskoro kreće sa proizvodnjom – objašnjava Nedeljković.

Podsećanja radi, Danas je bio prvi medij koji je objavio informaciju o štrajku sedamdesetak zaposlenih u ciglani Resava Svilajnac započetog 1. novembra prošle godine zbog odbijanja zakupca ciglane da preda fabriku novom vlasniku i neisplaćenih zarada. Ciglana je bila u zakupu kompanije Status integral čiji je vlasnik Predrag Radonjanin iz Makedonije. Radnici Resave Svilajnac tvrde da je on samo fiktivni gazda koji je na tu poziciju postavljen od strane pravog vlasnika Stefana Mikića, sina Predraga Mikića, nekadašnjeg savetnika Tomislava Nikolića, predsednika Srbije koji je nedavno iznenada preminuo. Na tenderu u junu prošle godine država je iz stečaja prodala preduzeće Jarčujak promet (u čijem je sastavu i ciglana Resava Svilajnac) konzorcijumu fizičkih i pravnih lica u kome je bila i firma Mašinac NM84 za dva miliona evra.

Rešenjem direktora preduzeća Status integral zaposleni su 21. jula prošle godine poslati na kolektivni godišnji odmor. Po završetku odmora 8. avgusta, poslodavac je odbio da zaposlene vrati na posao, a privatno obezbeđenje im je onemogućavalo ulazak u fabriku. Iako je ugovor o zakupu sa Status integralom raskinut još 23. juna prošle godine, novi vlasnik je ušao u posed fabrike tek nakon pravosnažnih sudskih odluka – to jest pre četiri dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari