Radnici organizovali štrajk upozorenja zbog oca Dijane Hrkalović (FOTO) 1Firma u blokadi, radnici na ulici: Štrajk upozorenja Foto: M.V.

Zaposleni u „Poljoprivrednoj Savetodavnoj i Stručnoj Službi“ Požarevac D.O.O. jutros su od 7 i 30 do 8 i 30 časova organizovali, ranije najavljen, štrajk upozorenja.

U jednočasovnom štrajku upozorenja na kome su se okupili svi zaposleni, osim rukovodstva, izneti su zahtevi da pismene nepozive ostavke podnesu direktor Dane Hrkalović, predsednik skupštine Dragan Ignjatović i člnovi: Ljubiša Stoilković, Vesna Ljubisavljević i Dragana Urošević.

Prema navodima iz zahteva Štrajkačkog odbora, razlozi za ovakav potez zaposlenih su višestruki jer postoji osnovana sumnja da je direktor Dane Hrkalović u više navrata zloupotrebio položaj kao odgovorno lice čime je naneo ogromnu štetu „PSSS Požarevac“ doo naročito potezima koje je sa skupštinom povlačio i izgubio poslove koje je PSSS Požarevac imala u Zaječarskom i Borskom okrugu, a takođe je izgubio i poslove sa firmom PKB koje je godinama držao PSSS Požarevac.

-Blokada računa firme i nečinjenje aktivnosti da se isti odblokiraju, kao i prethodno odbijanje direktora da se dogovori da u vise mesečnih rata isplati dug izvršnom poveriocu već svesno i namerno dovođenje firme u tešku finansijsku situaciju. Ne izjavljivanje žalbe i ne utuživanje po sudskim presudama i ispravkama sudskih presuda.

 

Nenamensko trošenje sredstavava i direktnog sukoba interesa direktora Daneta Hrkalovića za izbegavanje naplate potraživanja u visini preko 400.000 dinara prema Stočarskoj Zadruzi „DH stočar“ čiji je on osnivač i gde je njegov sin Dejan Hrkalović direktor.

Sumnjive isplate izuzetno velikih iznosa po sudskim presudama za nadoknadu štete po otkazu ugovora o radu Danetu Hrkaloviću, koje mu je isplatio bivši direktor Nenad Vujčić, tri dana pre nego što je podneo ostavku i to u visini preko 2.000.000.dinara (isplaćeni topli obroci, regresi, prekovremeni sati) iako Zakon o radu decidno govori da je moguća isplata samo osnovne zarade.

Radnici organizovali štrajk upozorenja zbog oca Dijane Hrkalović (FOTO) 6

Zbog prekoračenja ovlašćenja članova skupštine društva PSSS Požarevac D.O.O Požarevac u više navrata-piše u zahtevu Štrajkačkog odbora.

Prema rečima samih štrajkača, ovaj štrajk su organizovali, slobodnom voljom, većina zaposlenih radi zaštite svojih radnih mesta.

-Kap koja je prolila čašu i naterala na ovakve ekstremne mere je najava direktora da će ugasiti poslove koje radi laboratorija i donosi 50 odsto prihoda firme, čime direktno ostaju bez posla svi zaposleni na poslovima u laboratoriji koji tu rade preko 20 godina – pričaju štrajkači.

Štrajkački odbor svoje zahteve u pisanom obliku dostavili su: direktoru društva, predsedniku Skupštine društva, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Osnivaču društva Vladi republike Srbije, gradonačelniku grada Požarevca i inspekciji rada.

Nakon završetka jednočasovnog štrajka-upozorenja, Štrajkački odbor je za naredni petak 18.09.2020. najavio novo okupljanje na kome će radikalizovati štrajk , odnosno ići u generalni štrajk, ako se zahtevi ne ispune.

Ko je Dane Hrkalović

Direktor „PSSS“ Požarevac D.O.O, Dane Hrkalović zbog kojeg je ova firma štrajkovala, pre povratka u PSSS radio je u svojoj firmi „DH stočar“. Šast meseci bio je i direktor JP „Ljubičevo“ gde je upamćen kao direktor kome su konji gladovali, a na osnovu izvršnih, sudskih presuda zaplenjeni svi pehari osvojeni na takmičenjima, umetničke slike, kancelarijski materijal i nameštaj velike vrednosti, koji potiče još iz obrenovićevskog doba. Jedno vreme je bio odbornik, a obavljao je i funkciju člana opštinskog veća i pomoćnika gradonačelnika zaduženog za poljoprivredu. Ipak, najpoznatiji je široj javnosti kao otac Dijane Hrkalović, državne sekretarke MUP-a Srbije, koja je pre izvesnog vremena smenjena sa te funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari