Radnici PKB traže svoje akcije 1Foto: Beoinfo

Verovatno je da neće skoro, bar ne zvanično, biti rešena dilema da li je prodaja PKB-a bila pljačka države u korist arapske Al Dahre, kako tvrdi jedan od lidera opozicije Borko Stefanović, ili je prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića to bio dobar komercijalni posao.

Međutim, pravima radnika čije su se akcije preduzeća izgubile negde na putu prenosa kapitala sa države na Grad i obrnuto, niko se od zvaničnika niti opozicije nije bavio.

– Bivši radnici PKB-a, sada penzioneri trpe posledice loše strategije za prodaju tog preduzeća jer im je u prenošenju nadležnosti na relaciji republika – Grad, država uskratila pravo na akcije preduzeća koje im pripadaju po Zakonu o privatizaciji, iako su zaposleni u zavisnim društvima koja su ranije prodata, ostvarili to pravo. Sporno je i to što ne postoji politička volja da se greška ispravi – kaže advokat Saša Gemaljević, koji zastupa bivše radnike.

On naglašava da njegovi klijenti traže da se postupak privatizacije vrati u pređašnje stanje ali ističe i da nadoknadu za akcije firme koje im po zakonu pripadaju i sada mogu da dobiju iz postojeće, preostale imovine Kombinata.

– Ta imovina se, međutim, topi, besomučno rasprodaje i već je otišao hotel prezident, bazeni, teniski tereni i drugi objekti sa parcele Komareva humka. Mi smo od Privrednog suda, gde se vodi spor oko priznavanja prava radnicima na akcije, zatražili da odredi privremenu meru zabrane prodaje preostale imovine PKB-a, ali se taj zahtev još uvek nalazi u fazi odlučivanja – kaže Gemaljević i dodaje da su bivši radnici tražili i prijem u Vladi Srbije, pre nekoliko nedelja oko 500 njih protestovalo je u Nemanjinoj i ispred Privrednog suda, ali ih vlast nije čula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari