Radnici Pošte traže povećanje zarada za 30 odsto 1Foto: Stanislav Milojković

S obzirom da su radnicima Pošte Srbije plate veoma niske i ispod republičkog proseka planiramo da uskoro organizujemo veliki protestni skup čiji će glavni zahtev biti da zarade budu povećane za 30 odsto.

Javnost ćemo blagovremeno obavestiti o mestu i datumu održavanja protesta. U cilju povećanja niskih zarada mi smo prekjuče već održali protestni skup ispred glavnog poštanskog centra u Zemunu, na kojem smo poslovodstvu firme poručili da nećemo odustati od zahteva da se poboljša socijalni položaj poštanskih radnika – kaže za Danas Stefan Mitrović, predsednik Sindikata radnika pošte “Sloga”.

Prema njegovim rečima, zarade dve trećine zaposlenih u Pošti Srbije ne prelaze više od 50.000 dinara te da je drugi zahtev radnika u protestu da se svima njima isplati solidarna pomoć shodno odredbama Kolektivnog ugovora jer preduzeće raspolaže sredstvima iz kojih može da izmiri predviđenu obavezu prema zaposlenima.

Iz Sindikata radnika pošte “Sloga”, između ostalog, traže i da se svi zaposleni kojima je istekao ili ističe ugovor na određeno vreme prevedu u stalni radni odnos.

Takođe je zatraženo da se obezbedi optimalan broj radnika na tehnološkim radnim mestima i da se stavi van snage aneks ugovora njihovog kolege Zorana Pavlovića, sekretara Sindikata radnika pošte “Sloga”, koji je „zbog sindikalnog rada i predhodno organizovanih protesta nakon 26 godina bez mrlje u karijeri kažnjen premeštanjem“.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, je obraćajući se prisutnima na skupu ispred glavnog poštanskog centra u Zemunu, pozvao vršioca dužnosti direktora “Pošte Srbije” Zorana Đorđevića da razgovara sa predstavnicima radnika i poručio da sindikalna centrala kojoj je na čelu neće dozvoliti nezakonite premeštaje sindikalaca samo zato jer su se tražili veća prava za sve radnike. On je naglasio da je reč o prvom protestu u nizu i da se sa njima neće stati dok se ne ispune opravdani ono što zahtevaju zaposleni.

Zahtevi izrečeni na protestu, na kome je prisustvovalo oko 100 radnika, upućeni su u pismenoj formi v.d. direktora “Pošte Srbije” Zoranu Đorđeviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari