Radnici požeških "Puteva" najavili generalni štrajk 1

Radnici preduzeća „Putevi“ u Požegi najavili su za sutra generalni štrajk, kojim zahtevaju od poslovodstva da povuče rešenje kojim je suspendovan s posla Milomir Nešović, predsednik Samostalnog sindikata u tom preduzeću.

Rad će, kako je za Danas objasnio Nešović, obustaviti članovi tog sindikata, koji okuplja 101 zaposlenog od ukupno 196 radnika u toj firmi, dok članovi Nezavisnog sindikata neće štrajkovati.

Nešović je, zajedno s svojim kolegom Goranom Milekićem, počeo štrajk glađu 24. aprila, koji je prekinuo uoči prvomajskih praznika zbog pogoršanja zdravlja, a u međuvremenu je taj sindikat organizovao štrajk upozorenja i zahtevao susret s poslovodstvom, koje je odbilo da razgovara sa Nešovićem.

– Organizovaćemo generalni štrajk zbog toga što me je direktor suspendovao sa radnog mesta na tri meseca, jer sam kao predsednik sindikata štitio prava radnika. To je direktorova osveta i namera da me ukloni iz preduzeća, kako bi se prikrilo stvarno stanje u firmi. Naš jedini zahtev je da se ukine ta suspenzija, jer je nezakonita, izjavio je za Danas Nešović i dodao da je u rešenju o suspenziji navedeno da je on kršio zakon i da štrajk, koji je taj sindikat organizovao u februaru ove godine, nije bio zakonit.

– Nije tačno da smo prekršili zakon i poslovodstvo se služi prevarama da bi me ućutkalo i dalo primer drugim radnicima, samo zato što se borim za prava radnika u preduzeću, istakao je Nešović, a potom dodao da je pomoć zatražio od inspekcije rada u Požegi gde mu je rečeno da će oni intervenisati preko Ministarstva rada, te da mu je pravnu pomoć pružila centrala tog sindikata u Beogradu.

Istakavši da je stanje u preduzeću loše, on je naveo da je više od 70 zaposlenih tužilo tu firmu, čiji je većinski vlasnik biznismen Vasilije Mićić, zbog toga što, kako tvrdi, plate nisu obračunavane po zakonu, te da je za naplatu stiglo 15 presuda.

– Bio sam zamenik popisne komisije i video da preduzeće ima ogromne dugove od 127 miliona dinara, od kojih je 107 miliona dinara dug iz ove godine. Tražio sam informacije o tome kome se duguje i ko je napravio toliki dug, ali rečeno mi je da sindikat na to nema pravo i sumnjamo da se iza toga kriju nezakoniti poslovi i da se izvlači novac iz firme. To smo prijavili poreskoj upravi, ali ona nije reagovala – tvrdi Nešović i dodaje da radnici primaju minimalne zarade.

– Dogovor sa poslovodstvom je bio da od aprila 2016. godine narednih šest meseci primamo minimalac, a da se zarade, povećanjem koeficijenata, povećaju od januara 2017. godine. Osim toga, tražili smo da nam se plati noćni rad, da se potpišu ugovori o radu jer ih nemamo, da se poštuje kolektivni ugovor. Sve to je smetalo poslovodstvu, koje je od februara ove godine, bez obzira na kolektivni ugovor, ponovo uvelo minimalne zarade, naveo je naš sagovornik i dodao da je zaposlenima, pre nekoliko dana, isplaćen drugi deo minimalne zarade za februar.

Navodeći da je direktor, u martu ove godine, organizovao sastanak sa većinskim vlasnikom i predstavnicima tog sindikata, Nešović je kazao da taj skup nije uspeo, zbog žučne rasprave, tokom koje su, kako je rekao, predstavnici poslovodstva vređali njega i druge članove sindikata.

– Ukoliko naš zahtev ne bude ispunjen, najverovatnije ćemo otići u Beograd i protestovati ispred Narodne skupštine, poručio je naš sagovornik.

Povreda radne obaveze

Direktor Đorđe Ristović, uz ogradu da nema ovlašćenja da govori za javnost, lokalnim medijima je rekao da je Nešović „učinio povrede radnih obaveza, radne discipline i krivična dela na radu i u vezi sa radom“ i da „ucenjuje poslodavca“, a potom poručio da „na sudu može zatražiti svoja prava, ako smatra da je rukovodstvo u bilo čemu pogrešilo“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari