Radnici Ratka Mitrovića obustavili radove na Slaviji i u Ruzveltovoj 1Foto: Beoinfo

Dva meseca nakon što su prvi put obustavili radove u Mije Kovačevića i na Slaviji zbog neoverenih zdravstvenih knjižica i neisplaćenih zarada, radnici firme Ratko Mitrović Niskogradnja jutros su ponovo odložili alat i prekinuli sav posao na rekonstrukciji puteva u Ruzveltovoj ulici kod Vukovog spomenika, ali i na Slaviji.

U julu su postavljali asfalt na plus 50, početkom septembra na plus 30. Uslovi različiti, ali razlog za obustavu rada, opet, isti.

– Dobili smo početkom septembra 15 odsto od februarske zarade, nekih 5.000 do 6.000 dinara, i jedan prevoz, šta može sa tim da se uradi. Treba da plaćamo stanove, račune, to nije dovoljno nizašta – kaže za Danas Rade Petrović iz Samostalnog sindikata u ovoj firmi. On i još dvadesetak kolega juče su obustavili rad kod Vukovog spomenika. Trenutno čekaju da vide da li će im poslodavac uplatiti ono što im duguje.

– Duguje nam ostatak februara, tri prevoza, julsku platu – nabraja Petrović i dodaje da problem sa platama i odnosom vlasnika (MBA Miljković) prema radnicima traje već tri godine, gotovo dve godine neprekidno.

– Za sve zaposlene u firmi ova noćna mora traje tri godine. Ljudi poslednjih meseci rade po 300 do 310 sati mesečno, a plaćeni su za 170 sati, ni toliko – ističe Petrović. On kaže da bi svaki prekovremeni sat trebalo platiti duplo, ali da se to ne poštuje već se povremeno dele stimulacije od nekih 7.000 ili 8.000 dinara. Petrović podseća i na period od pre pet godina kada su radnici bili na minimalcu, kada im je obećavan bonus koji nikada nisu dobili.

– Šta će biti sa svima nama kada se završe ovi radovi koji su hitni, ako se sada ponašaju ovako. Šta će biti kada rekonstrukcija bude završena, kada sada nema novca za nas – pita se Petrović i naglašava da će obustava radova trajati dok im se ne isplati novac.

Poslodavac, vlasnik MBA Miljaković Branko Miljković je kompaniju Ratko Mitrović-Niskogradnja privatizovao 2011. kada su radnici u julu obustavili posao vredan 15 miliona evra, Miljković im je odmah sutradan isplatio deo zarade.

Firma Ratko Mitrović-Niskogradnja privatizovana je pre šest godina, a podaci Agencije za privredne registre pokazuju da je prošlu godinu završila u plusu od 165,1 miliona dinara, gotovo duplo manjem nego godinu dana ranije, kada je saldo na računu bio 317 miliona dinara. Miljkovićeva privatna kompanija MBA Miljković je, prema podacima APR, 2015. godinu završila sa poslovnim prihodom većim od dve milijarde dinara i neto dobitkom od 53,7 miliona dinara.

Sekretarijat za investicije grada Beograda saopštio je danas da se radovi koji se izvode širom Beograda odvijaju predviđenom dinamikom, a da na pojedinim gradilištima se ide čak i ispred roka.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

18 reagovanja na “Radnici Ratka Mitrovića obustavili radove na Slaviji i u Ruzveltovoj”

  1. mMA NEMA DA,,BRINETE,, VUJOVIĆ IMA U SVAKOM DŽEPU,PO NEKU REZERVNU,PODARNICUMILI ZA S.P.C CRNE GORE IZ FONDA ZA HITNE INTERVENCIJE U SRBIJI, ILI POBRATIMU,GURUA SRBIJE,Gazda RONHILA,iz Laktaške latifundije,,,ONI BAŠ NESMEJU DA SE ,RAZMAZE,, KO RADNICI IZ RATKA MITROVIĆA GOŠE JURE ILI SLIČNI,LENJIVCI,, PA DA I .REDOVNIO DOBIJU ZARAĐENO,.Možda bi iz nekih niklih,tamo,,spontano,,posađenih,semenki Majine bašče,,rešilo,,taj,,,politički iskonstruisan,,problem,jelda.

  2. U drzavi koja je bankrotirala,radnici i seljaci mogu da dobiju,samo..dupko golo,a onda ce ih mladi skojevci i boljsevici povesti u revoluciju.

  3. Na delu radova u Ruzveltovoj ulici, bas kod Vukovog spomenika se svasta moze videti. Radnici, dovedeni ko zna odakle, rade u farmerkama i majcama "I Love NY", u patikama, bez ikakve zastitne opreme. Nemaju radna odela, rukavice, slemove niti fluo prsluke. Logicno objasnjenje je da dovode ljude sa raznih strana samo kako bi se sto pre zavrsilo, i u slucaju da "pravi" radnici obustave ili uspore radove.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.