Agencija za privatizaciju raskinula je kupoprodajni ugovor sa slovenačkom kompanijom Javna rasveta o privatizaciji preduzeća Elektroizgradnja u Bajinoj Bašti. Sada već bivši vlasnik, kako je ustanovljeno, nije ispunio svoje obaveze iz tog ugovora. Takav epilog višemesečne krize u bajnobaštanskom preduzeću radnici su priželjkivali, pa ih je vest o poništenju privatizacije obradovala. Od 2007. godine ovo je treći put da se raskida ugovor o privatizaciji tog, nekada veoma uspešnog preduzeća.


Početkom prošle godine kompanija Javna rasveta iz Ljubljane je za oko 730.000 evra postala većinski vlasnik preduzeća, koje zapošljava oko 250 radnika i bavi se projektovanjem, proizvodnjom i ugradnjom betonskih stubova, trafostanica i pratećih elementa od betona. Međutim, problemi su nastali nekoliko meseci kasnije, a fabrički Samostalni sindikat u više navrata tokom poslednja četiri meseca organizovao je proteste zbog kašnjenja plata i smanjenog obima proizvodnje.

– Konačno posle borbe koju smo vodili nekoliko meseci, ovaj dan smo dočekali sa radošću. Poslednja dva meseca imali smo veoma težak period i veoma teške pregovore i nadamo se da se to više nikada neće ponoviti – objasnio je Obrad Mijailović, predsednik Samostalnog sindikata u toj fabrici, razloge za radničko slavlje koje je organizovao taj sindikat.

On je za Danas rekao da vlasnik nije obezbedio kontinuitet proizvodnje, niti je poštovao odredbe iz socijalnog programa. S druge strane, kako dodaje, nije investirao obaveznih 100.000 evra, imovinu preduzeća je opteretio zalogama zbog bankarskih kredita, a prihodi, koje je trebalo da održi ili uveća, smanjeni su za oko 40 odsto.

– Naš najveći problem je taj što nisu plaćeni porezi i doprinosi od oktobra prošle godine, a bez potvrde Poreske uprave o tome da su te obaveze izmirene, ne možemo da učestvujemo na tenderima. Plate nisu isplaćene od decembra i taj dug je od 47 do 50 miliona dinara – rekao je Mijailović. Dodavši da taj sindikat ne poseduje detaljne podatke o trenutnom finansijskom stanju u fabrici, Mijailović je naveo da je uoči privatizacije na računu bilo 11 miliona dinara, ali da je u međuvremenu dug rastao i da pretpostavlja da trenutno nije manji od 100 miliona dinara.

Na pitanje Danasa kakva budućnost čeka fabriku koja je već tri puta neuspešno privatizovana, on je objasnio da postoji nekoliko opcija i izrazio nadu da će država podržati nastojanje zaposlenih da to preduzeće opstane.

– Jesmo u teškoj situaciji, ali pokušaćemo sami da se izvučemo iz problema. Imamo ime, naši radnici su veoma stručni, imamo i zalihe, pa se uzdamo u naš rad, znanje i druge resurse. Neće biti lako, ali u prvoj godini moraćemo da se odreknemo mnogo toga kako bi se fabrika oporavila, a očekujemo i podršku države – istakao je Mijailović i dodao da se od zastupnika državnog kapitala, koga bi država uskoro trebalo da imenuje, očekuje da obezbedi nove poslove i značajno veću uposlenost, koja je sada oko 40 odsto.

Osim sindikata, proteklih meseci je reagovala i Agencija za privatizaciju, pa je nakon obavljenih kontrola vlasniku produžavala rok da ispuni preuzete obaveze, a kako on to nije učinio, u ponedeljak je usledio raskid kupoprodajnog ugovora.

Začarani krug

Elektroizgradnja je prvi put privatizovana 2007. po aukcijskom modelu, ali neuspešno. Usledio je drugi, takođe, neuspešni pokušaj, nakon čega je 70 odsto kapitala preuzeo Akcijski fond. Nakon toga su nova uprava i zaposleni, uz podršku sindikata, uspeli da nastave proizvodnju, ugovore nove poslove, izmirivali su sve obaveze i redovno su isplaćivane plate, koje su u to vreme bile u proseku oko 40.000 dinara. Kako je po sili zakona preduzeće moralo da dobije vlasnika, ponovo je privatizovano u januaru prošle godine, ali je pre dva dana ugovor o tome poništen, pa je time zatvoren začarani krug neuspešnih privatizacija te fabrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari