Radnici Zastave Inpro traže pomoć vlade 1

Radnici preduzeća “Zastava INPRO” pozvali su danas Vladu Srbije i premijera Aleksandra Vučića da u skladu sa proklamovanom politikom ispitaju njihove navode o spornoj privatizaciji dela preduzeća i uzrocima nastanka velikih dugova.

Oni su poručili da je isplatom dela zarade od samo 5.300 dinara radnicima koji su 11. oktobra započeli štrajk glađu, a ostalim zaposlenima celokupnog iznosa zarade, nastavljena “diskriminacija i zlostavljanje invalida rada”.

U saopšenju Štrajkačkog odbora nezadovoljnih radnika se ističe da je to učinjeno zato što su oni “prepoznali nameru da se preduzeće ugasi, a 140 radnika ostane bez posla”.

Mi i dalje zahtevamo da se očuva preduzeće “Zastava INPRO” i da ono nastavi da zapošljava invalide rada. Nije moguće oporaviti preduzeće kroz stečajni postupak, kada su mu ostavljeni višegodišnji dugovi od pre privatizacije jednog njegovog dela, kada je u njemu radilo dvostruko više radnika, piše u saopštenju.

Ukoliko ne žele da očuvaju preduzeće, tražimo da se primeni Protokol potpisan prilikom dolaska “Fijata” u “Zastavu” u kojoj smo tada radili, pa da se i na nas primeni socijalni program koji je tada važio, poručuju štrajkači.

Nezadovoljni radnici su na insistiranje njihovih porodica, prijatelja i organizacija počeli da uzimaju hranu, ali poručuju da će nastaviti protest i primeniti druge načine borbe za ostvarenje svojih zahteva.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari