Radnicima doprinosi nisu plaćeni od 2014. 1

Dva dana nakon što smo 11. septembra objavili tekst „Radnici Ratka Mitrovića obustavili radove u Ruzveltovoj i na Slaviji“ stigao je demanti iz ove kompanije koji potpisuje direktor Ilija Đorđević, a u kom, između ostalog, tvrdi da su radnicima isplaćene sve plate zaključno sa julom ove godine, kao i „pripadajući doprinosi“.

Izvodi iz PIO fonda od 13. septembra (na fotografiji) potvrđuju, međutim, da to nije istina i da se poslednji uplaćeni doprinosi odnose na 2014. godinu.

Đorđević je, uz demanti koji je poslat još nekim medijima, priložio i zapisnik inspekcije rada koja je, kako u njemu piše, došla u „vanredan inspekcijski nadzor“ 12. septembra ne bi li kontrolisala uplatu zarada i doprinosa.

„Inspektor rada je sačinio Zapisnik kojim se potvrđuju naši prethodni navodi i činjenica o blagovremenim isplatama zarada i pripadajućih doprinosa zaposlenima“, navodi Ilija Đorđević.

Međutim, u zapisniku se nigde ne vidi da je inspekcija rada kontrolisala uplate doprinosa, a na Danasovo pitanje Ministarstvu rada (kome inspekcija pripada) da li je uplata doprinosa uopšte bila predmet inspekcije, odgovor nismo dobili od petka. Isto to pitanje ostalo je bez odgovora i u kompaniji MBA Ratko Mitrović niskogradnja. Pitanja smo slali i na adresu kompanije, a pre prvog objavljenog teksta i na adresu vlasnika ove firme Branka Miljkovića, odnosno na njegovu firmu MBA Miljković, koja je kompaniju Ratko Mitrović niskogradnja privatizovala 2011. godine.

Odgovor je, s druge strane, stigao iz Poreske uprave. Na naše pitanje da li je PU bila u kontroli u MBA Ratko Mitrović niskogradnja i da li je utvrdila nepravilnosti i koje, u PU za Danas kažu da shodno „članu 7. Zakona o poreskom postupku, svaki dokument, informacija ili podatak o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatraju i čuvaju kao tajni podatak“.

Podsetimo, prošlog ponedeljka rano ujutru radnici ove firme koja radi na rekonstrukciji u Ruzveltovoj i na Slaviji obustavili su radove zbog toga što im poslodavac nije uplatio julsku, deo februarske plate, kao i tri prevoza, i nije uplatio doprinose. Istog popodneva, nekoliko sati nakon što je tekst o obustavi rada objavljen na portalu Danas.rs deo radnika dobija julsku platu, narednog dana i ostali. Međutim, poslodavac ostaje dužan radnicima deo februarske plate, markicu za prevoz i doprinose.

Iako tvrdi da su oni bili uplaćeni, izvodi radnika od 13. septembra (u koje smo imali uvid) pokazuju da to nije tačno i da je dva dana nakon dolaska inspekcije u izvodu PIO fonda i dalje nezabeležena uplata doprinosa za 2015, 2016. i 2017. godinu.

Sličan prekid rada desio se i pre dva meseca, tačnije 13. jula, kada su radnici ove kompanije prvi put obustavili radove na beogradskim ulicama. Tada je poslodavac zaposlenima platu isplatio dan nakon što smo razgovarali sa radnicima i dan nakon što su primili naša pitanja na koje odgovor nismo dobili ni tada kao ni sada.

Kontrola posle pet meseci

Kao predmet vanrednog inspekcijskog nadzora Inspekcije rada 12. septembra u kompaniji MBA Ratko Mitrović niskogradnja navodi se isplata zarada i uplata doprinosa. Inspektor rada u dopuni zapisnika zaključuje da je poslodavac izmirio obaveze koje je naložio inspektor rada još 10. aprila i uplatio zarade za januar i februar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari