Radnicima Fijata ponovo oduzeto pravo na štrajk 1Foto: FoNet/Dragan Antonić

Novim kolektivnim ugovorom u firmi Fijat Krajsler automobili, potpisanim u petak, zaposlenima je ukinuto pravo na štrajk i u naredne tri godine, pošto im je, to pravo bilo uskraćeno i prethodnim kolektivnim ugovorom, saznaje Danas.

Redakciji našeg lista dostavljen je primerak novog, kolektivnog ugovora u FCA za naredne tri godine, koji je u ime radnika potpisao Saša Đorđević, predsednik fabričkog Samostalnog sindikata, koji ima reprezentativnost u FCA.

Odredba Kolektivnog ugovora kojom se zaposlenima uskraćuje Ustavom garantovano pravo na protest i obustavu rada, sadržana je u članu 80 tog dokumenta, u kojem se, između ostalog doslovce navodi: „Ukoliko rešavanje spornih situacija, odnosno problema nije moguće dijalogom, strane (potpisnice ugovora) se obavezuju da će, dok sporna situacija postoji, i dalje aktivno sprovoditi ovaj kolektivni ugovor, a da će sporna pitanja u primeni ovog kolektivnog ugovora rešavati arbitražom koju obrazuju potpisnici Kolektivnog ugovora. Odluka arbitraže o spornom pitanju obavezuje strane“.

– Pre rešavanja spornih situacija načinom opisanim u ovom članu, strane se obavezuju da će se, sve dok se ne postigne pozitivno rešenje za obe strane, uzdržati od bilo kojih aktivnosti koje mogu negativno da utiču na poslovanje i uslove rada, kao i na odnose između strana. Konkretno, FCA Srbija će se uzdržati od aktivnosti opisanih u pretposlednjem paragrafu ovog člana (poslodavac se oslobađa obaveza iz čl. 61,62,63 I 77 Kolektivnog ugovora), a Sindikat da će se uzdržati od jednostranih konfliktnih inicijativa (štrajkova upozorenja, totalnih obustava rada i bilo kakvih protesta) kojima se remeti redovan proces rada i neometane aktivnosti kompanije.

U kolektivnom ugovoru je navedeno da su se obe strane saglasile da je poslodavac odlobođen obaveza, „u slučaju nepoštovanja odredbi ove klauzule od strane sindikalne organizacije“… iz već pomenutih članova 61, 62, 63 I 77 „ovog Kolektivnog ugovora, koja se „tiču prava datih u obimu većem nego što je utvrđeno pozitivnim propisima Republike Srbije“.

Članovi 61 i 62 odnose se na prava zaposlenih na nadoknadu za topli obrok (17.000 dinara mesečno bruto) i regres od 34.000 dinara u bruto iznosu, a neto 24.000 dinara (dva puta po 12.000 dinara), što je, prema navodima sagovornika naše redakcije, čak za oko 60 odsto manje no što je visina regresa u FCA iznosila do prošle godine.

U članu 77. kolektivnog ugovora navedeno je da će „poslodavac omogućiti plaćanje punog radnog vremena, i to za za: predsednika, zamenika predsednika i sekretara sindikalne organizacije potpisnice ugovora (Samostalnog sindikata)…

Poslodavac je obavezan da predstavnicima sindikalne organizacije – potpisnice (ugovora) „omogući odsustvovanje sa rada radi realizovanja programskih aktivnosti i prisustva sindikalnim sastancima, konferencijama, seminarima i kongresima, po pozivu“.

Pojednostavljeno, sindikalni funkcioneri reprezentativnog Samostalnog sindikata u FCA oslobođeni su radnih aktivnosti na svojim radnim mestima. U slučaju da se ne „uzdrže od jednostranih konfliktnih inicijativa“, poslodavac više nema obavezu da poštuje odredbe član 77, što znači, kako tvrde pravni eksperti, da sindikalni funkcioneri gube sve pogodnosti i da se vraćaju u proizvodnju.

Radnici fabrike Fijat Krajsler plastik koji, kako prenose mediji, protestuju od 12. januara, dok odnedavno obustavljaju rad u potpunosti ako I kad se u Fijat Krajsler automobilima radi, najpre su se pobunil i odbili da potpišu istovetni Kolektivni ugovor, upravo zbog toga što im se tim dokumentom oduzima pravo na štrajk.

Sutra nastavak pregovora

Kragujevac – Radnici fabrike Fijat Krajsler plastik koji su pošle sedmice započeli totalnu obustavu rada, zahtevajući da im se ovogodišnji regres isplati u iznosu prosečne republičke plate (oko 60.000 dinara), koliko je ta nadoknada „težila“ ranijih godina, danas nisu štrajkovali. Pobunjeni „plastičari“ danas su proizvodili branike za model „Fijat 500L“ u skladu sa odlukom da će da rade kad proizvodne i montažne trake u Fijat Krajsler automobilima (FCA) stoje, što je sada slučaj, ali i u znak dobre volje zbog novih pregovora sa menadžmentom FCA, koji je nadležan i za njihovu firmu, a koji su zakazani za danas u 14 sati.

U Štrajkačkom odboru FCA plastik kažu da i u nastavku pregovora neće da odustanu od glavnog zahteva vezanog za povećanje regresa, koji im je, pravilnikom o radu koji je nedavno doneo menadžment FCA, umanjen za više od 50 odsto, čime im se smanjuju i ostale mesečne prinadležnosti. Tvrde da su smanjenjem regresa i zarada kažnjeni zbog toga što su ponovo, kao i pre tri godine, odbili da potpišu Kolektivni ugovor o radu, kojim  im je, kako navode, nametano nezakonito odricanje od prava na štrajk.

Prošlonedeljna obustava rada u FC plastiku zaustavila je proizvodnju u kragujevačkoj fabrici automobila do daljeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari