Radnicima Niš ekspresa prete otkazima ako direktoru ne prodaju akcije 1

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ objavili su juče snimak razgovora u kojem rukovodioci „Niš ekspresa“ traže od grupe radnika da nateraju roditelje koji su takođe radili u toj firmi da prodaju svoje akcije privatnoj firmi „Gojko Bokić doo“ čiji je vlasnik dugogodišnji direktor „Niš ekspresa“ Zoran Jovanović, uz „upozorenje“ da će se, ukoliko ih ne prodaju, to odraziti na njihov radni status.

Prema navodima sindikata, jedan od tih radnika koji „nije uspeo da ubedi oca da proda akcije“, ostao je bez posla, što „nije usamljen slučaj“.

Na snimku su rukovodioci „ubeđivali“ zaposlene da „nateraju“ roditelje da prodaju akcije, kako one ne bi bile prodate kroz prinudni otkup, na kojem će imati manju cenu, uz naglašavanje da će se drugačija odluka odraziti na njihov posao i život.

Sindikat „Sloga“ je saopštio da su u ovom „ucenjivačkom“ razgovoru navodno učestvovali pomoćnik generalnog direktora Bojan Zlatanović i rukovodilac Stevan Dimitrijević.

– Početkom decembra prošle godine Regionalno povereništvo „Sloge“ je zatražilo od nadležnih državnih organa, tužilaštva i policije da odmah ispitaju poslovanje firme „Gojko Bokić d.o.o,“ koja je preko brokerske kuće iz Beograda ucenila manjinske akcionare da prodaju preostalih deset odsto akcija, kako bi ona postala stoprocentni vlasnik „Niš ekspresa“ – navodi „Sloga“.

Sindikat dodaje da „nema nikakve poslovne logike da vlasnik jednog od najvećih preduzeća u Srbiji za prevoz putnika na domaćim i međunarodnim linijama postane firma „Gojko Bocić“ koja je registrovana za izradu predmeta od plastičnih masa.

– Svako od radnika ko se pozivao na zakon i pravo ostao je bez posla. Postoji bezbroj dokaza ne samo o mobingu već i o otvorenim i direktnim pretnjama, kao što su „letiš sa posla ako ne prodaš akcije“, „čistićeš toalete do penzije ako ih ne prodaš“ ili „smanjićemo ti platu“. Trgovina akcijama se svela na trgovinu ljudima, ljudskim životima i ljudskom egzistencijom, a „Niš ekspres“ je postao primer trgovine uticajem, kršenja ljudskih prava, zastrašivanja, prisile i ukidanja ljudskog dostojanstva – kaže predsednik Sindikata „Sloga“ za jug Srbije Dejan Ilić za Danas.

Ilić dodaje da je veliki problem što na sve te nepravilnosti tužilaštvo ne reaguje, a Srbija ćuti.

– Zadatak svih nas je da ova besprizorna afera dobije epilog na sudu, da se ukine bezakonje i ugrožavanje života ljudi, a zarad interesa jednog čoveka ili grupice ljudi koji sa pozicije moći i vlasti otvoreno pokazuju da su iznad zakona države Srbije – kaže on.

U „Slogi“ dodaju da će nastaviti da prate slučaj, kao i da će „insistirati na reviziji privatizacije ‘Niš ekspresa’, a posebno na odgovornosti svih koji su učestvovali u ovoj „pljački i otimačini državne imovine“.

Firma „Gojko Bokić d.o.o“, koja je inače poslednjih godina poslovala sa gubitkom, u oktobru prošle godine uspela je da otkupi akcije u vrednosti od oko tri miliona evra od kompanije „Delta real estate Miroslava Miškovića, koja je bila vlasnik 51 odsto „Niš ekspresa“. Privatna firma dugogodišnjeg direktora „Niš ekspresa“ Jovanovića tada je postala vlasnik 90 odsto akcija ovog niškog prevozničkog preduzeća.

„Niš ekspres“ ćuti

Rukovodstvo „Niš ekspresa“ do zaključenja ovog izdanja nije odgovorilo na pitanja Danasa u vezi sa navodnim pritiscima i ucenama na radnike „Niš ekspresa“, pa čak i na njihove roditelje, da prodaju svoje akcije u korist privatne firme dugogodišnjeg direktora „Niš ekspresa“.

Bez odgovora ostala su pitanja: da li su rukovodioci Bojan Zlatanović i Stevan Dimitrijević uslovljavali radnike da ubede svoje roditelje da prodaju akcije, stavljajući im u izgled da će ukoliko ih ne prodaju to odraziti na njihov radni status, da li su rukovodioci pretili, ucenjivali, prisiljavali i zastrašivali radnike da prodaju svoje akcije u korist firme „Gojko Bokić“ i da li je neki radnik ostao bez posla nakon što nije hteo da proda svoje akcije ili nije ubedio roditelje da to učine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari