Radnicima „Zastava oružje“ nije isplaćena zarada u celosti za april 1Dragan Ilić Foto: N1 (arhiva)

Sindikalna organizacija „Zastava oružje“ saopštila je danas da radnicima te fabrike nije isplaćena zarada u celosti za mesec april, u skladu sa Kolektivnim ugovorom, a da su po rečima rukovodstva razlog za to posledica pandemije i poremećaja na međunarodnom tržištu, zbog čega u magacinu stoji 20 miliona dolara ugovorene a neisporučene robe.

Kako bi se sprečila kriza i mogući scijalni nemiri Sindikat navodi da se nedavno obratio nadležnim državnim institucijama i upoznao ih sa teškim stanjem u fabrici, i mogućim ozbiljnim društvenim problemima zbog socijalnih nemira ukoliko 2.600 radnika fabrike ne prime zarade na vreme.

Već godinama, kako kažu, Sindikat ukazuje na pogubne posledice upravljanja fabrikom od strane Nadzornog odbora koji postavlja Vlada Srbije, i da je samo od 2017. godine napravljen gubitak u poslovanju od više desetina miliona dolara, dok se istovremeno obaveze fabrike stalno uvećavaju.

„Nedomaćinsko upravljanje, stalo mešanje predsednika Nadzornog odbora u poslove rukovođenja pod obrazloženjem vršenja nadzora, do sada nezabeležen način kadrovanja, prebacivanje radnika iz proizvodnje, olako puštanje najkvalitetnijeg inženjerskog kadra, promašene investicije iz kredita odobrenog od strane države, uz stalne pritiske i napade na Sindikat i njegovog predsednika, samo su deo uzroka zbog čega se fabrika nalazi u jednoj od najtežih situacija do sada“, ističe u saopštenju predsednik Sindikalne organizacije „Zastava oružje“ Dragan Ilić.

Dodaje da su na njihove primedbe iz Ministarstva odbrane stizali odgovori da su navodi Sindikata neutemeljeni, da je situacija pod pažnjom i da Sindikat ne treba da se meša u poslovanje.

Smatraja da država kao većinski vlasnik mora da prihvati i odgovornost za stanje u fabrici.

„Odlaganje rešavanja problema može imati velike posledice, imajući u vidu i značaj koji fabrika ima kao isključivo izvozno orijentisano preduzeće, i u tome je potrebna i značajna podrška države fabrici, uvažavajući tradicionalnost izvoznih proizvoda koji su među najprepoznatljivijim srpskim brendovima u svetskim okvirima. Rukovodstvo je obavestilo zaposlene da će do ponedeljka 25.maja 2020. godine izvršiti isplatu preostalog dela zarade“, dodaje u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari