Raspisani konkursi u okviru projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Danas su raspisani konkursi za osam programskih lukova u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, koji za cilj imaju obogaćivanje kulturnog i umetničkog programa u okviru projekta u 2022. godini.

Kako je saopštila Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, rok za prijavu za sve konkurse je 1. februar, dok prijave za prvi konkurs, za programske lukove „Dunavsko more“ i „Tvrđava mira“ počinju danas.

U naredne tri nedelje biće raspisani i konkursi za programske lukove „Heroine“ i „Seobe“ (8. decembra), „Druga Evropa“ i „Kaleidoskop kulture“ (15. decembra), kao i „Doček“ i „Budućnost Evrope“ (22. decembra).

Sve informacije o propozicijama, rokovima, potrebnoj dokumentaciji i ostalim detaljima u vezi sa konkursima biće dostupne na zvaničnoj internet stranici projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Projekti sa kojima se aplicira na konkurse moraju u osnovi biti javni, kulturni i umetnički programi, koji su u skladu sa programskim konceptom i umetničkom vizijom „Za nove mostove“, koje je razvila Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

Na konkursima mogu učestvovati ustanove kulture čiji je osnivač Srbija, AP Vojvodina ili jedinica lokalne samouprave, odnosno pravna lica koja obezbeđuju sredstva za obavljanje poslova i ostvarivanje ciljeva iz navedenih izvora.

Na konkurs se mogu prijaviti i pravna lica, udruženja i drugi pravni subjekti sa sedištem na teritoriji Srbije registrovani za obavljanje delatnosti iz oblasti kulture i umetničkog stvaralaštva, nevladine organizacije iz oblasti kulture, kao i one registrovane za obavljanje naučno-obrazovne delatnosti.

Predloženi projekti moraju biti realizovani na teritoriji Novog Sada i „Zone 021“ (opštine Irig, Beočin i Sremski Karlovci). U izuzetnim slučajevima finalni program može biti realizovan i u drugim mestima.

Umetnički koncept projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ baziran je na osnovnim vrednostima Evropske unije, kao što su ljudska prava, multikulturalnost, interkulturni dijalog, zaštita životne sredine, kultura mira, društvena inkluzija.

Povezujući ih sa istorijom, kulturom i identitetom Novog Sada definisana su četiri programska mosta, a neki od njih simbolično su nazvani po postojećim novosadskim mostovima.

Programski mostovi su podeljeni na specifične tematske celine, takozvane programske lukove – „Doček“, „Druga Evropa“, „Seobe“, „Tvrđava mira“, „Budućnost Evrope“, „Heroine“, „Dunavsko more“ i „Kaleidoskop kulture“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari