Rasprava o profesionalnim upravnicima zgrada 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Poslanici opozicionih stranaka danas su tokom razmatranja amandmana na Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada kritikovali odredbu koja se odnosi na profesionalne upravnike zgrada, navodeći da će njihovo angažovanje stvoriti dodatne troškove građanima.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Sreto Perić rekao je da su radikali protiv profesionalnog upravljanja zgradama.

On je predložio ministarki građevinarstva Zorani Mihajlović “da nekada skine ružičaste naočare” i naveo da mnoge privatne kuće u Srbiji nemaju fasadu, ne zato što njihovi vlasnici ne žele, već zato što nemaju novac da je urade.

Poslanik Demokratske stranke Nataša Vučković rekla je da je za DS u ovom zakonu najspornija “ideja profesionalnog upravljanja” i smatra da bi bilo dobro da se princip profesionalnog upravljanja prvo isproba kao neka vrsta pilot projekta.

Čini nam se da će se profesionalnim upravljanjem značajno ugroziti individualna prava i pravo na privatnost, zbog toga što se profesionalnim upravnicima daje ovlašćenje da u značajnoj meri ulaze u način života jedne stambene zajednice, rekla je Vučković.

Ministarka Mihajlović je objasnila da profesionalni upravnik nije obaveza, već mogućnost i da će građani odlučivati da li će ih angažovati.

Dajemo mogućnost vlasnicima stanova da angažuju profesionalnog upravnika, koji će im pružiti određenu uslugu koja im je potrebna. Na vlasnicima stanova je kako će organizovati održavanje i upravljanje zgradom, rekla je Mihajlović.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović je rekao da je Mihajlović stranački zapošljavala dok je bila u G 17 plus, pa sada hoće stranački da zapošljava i kada je u SNS.

Nemojte nam uvoditi prinudne upravnike. Nemojte gazdovati našim zgradama. Nemojte nam ubacivati poslušnike partijske vojnike SNS u svaku našu zgradu da nas špijuniraju, rekao je
Obradović, navodeći da će prinudni profesionalni upravnici biti dodatni namet za građane.

Mihajlović je rekla da poslanici Dveri nisu ni pročitali ovaj zakon, niti ih “suštinski zanima”.

Imate vašu mantru da pričate da će biti političkog zapošljavanja, da će biti ovo ili ono. To je vaš politički program, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da bi se legendarni vojvoda Živojin Mišić postideo kada bi znao ko koristi njegov moto “Ko sme, taj i može” koji je ispisan na Obradovićevom predizbornom plakatu.

Još mi je strašnije kada treba da vidim da jedan Živojin treba da bude u koaliciji i sa Dosta je bilo i sa Demokratskom strankom, jer to je ono što vi pravite, novi politički savez i to se juče videlo, rekla je Mihajlović obraćajući se Obradoviću.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ocenila je da je zakon dobar i da je suština da uredimo zgrade u kojima stanujemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari