Raspušten Nadzorni odbor SMATSA 1

– Skupština Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u četvrtak je raspustila Nadzorni odbor i preuzela upravljanje kompanijom sa objašnjenjem da je kod četiri od ukupno pet članova Nadzornog odbora istekao mandat.

Prema upućenim u dešavanja u ovoj kompaniji ovo je poslednja faza sukoba između rukovodstva, odnosno direktora Radojice Rovčanina i Nadzornog odbora koji je u dva navrata pokušao da ga smeni.

Predsednik Nadzornog odbora Bratislav Grubačić poslao je juče saopštenje za javnost u kome tvrdi da Vlada Srbije nije donela nikakvu odluku koja bi prethodila raspuštanju NO, kao i da NO ostaje zvaničan organ, barem dok je registrovan u APR.

“Prethodno je pre deset dana direktor Radojica Rovčanin pučistički raspustio NO proglasivši da mu je istekao mandat, što je nezabeleženo u istoriji srpskih državnih firmi da direktor raspušta sebi pretpostavljeni organ, uz prećutnu saglasnost Vlade Srbije”, navodi se u saopštenju Grubačića uz komentar da je NO dva puta tražio od Vlade Srbije smenu direktora protiv koga se vode tri krivična procesa, ali da nisu dobili odobrenje Vlade. Grubačić je u izjavi za Danas potvrdio da je za četiri od pet članova NO istekao mandat, ali da bi oni, kako smatra, trebalo da ostanu dok Vlada ne predloži nove članove.

Rovčanin je takođe u izjavi za Danas potvrdio da je Skupština raspustila NO, preuzela njegovu ulogu u donošenju strateških odluka dok Vlada ne izabere nove članove. Inače osnivači SMATSA su Republika Srbija i Republika Crna Gora. U Skupštini sede po tri predstavnika iz svake države, dok četiri člana NO predlaže Vlada Srbije, a jednog Vlada CG.

“Ja sam obavestio Vladu i nadležno ministarstvo o činjenici da je Nadzornom odboru istekao mandat, a oni su poručili da sednice NO nemaju više nikakvo dejstvo. Posle je Skupština donela odluku da se raspusti NO”, objašnjava Rovčanin.

Grubačić napominje da će sada Skupština preuzeti na sebe odluku o usvajanju poslovne strategije po kojoj SMATSA namerava da se u narednih pet godina zaduži za 135 miliona evra “uglavnom za građevinske radove” u situaciji kada je tokom prošle godine „smanjena aktiva preduzeća za 10 odsto ili devet miliona evra i dok padaju jedinične cene preleta koji su glavni izvor prihoda za SMATSA-u“.
Rovčanin se brani da kompanija mora da investira da bi opstala i da nameravaju da kupe tri radara, izgrade kontrolni toranj na Aerodromu „Nikola Tesla“, kao i da naprave rezervnu kontrolu leta u Nišu.
“Većinu novca će dati Brisel. Pre 10 godina imali smo sličan projekat od 120 miliona evra i sve smo otplatili. Nijednog trenutka nije dovedeno u pitanje poslovanje SMATSA. I članovi NO su sve to prihvatili, a kada nisu reizabrani, počeli su da se bune”, rekao je Rovčanin.

Grubačić tvrdi da je država odlučila da u sukobu koji već dugo traje između direktora i Nadzornog odbora stane iza direktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari