Rast cena mesa iznad proseka 1

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da će rast cena svežeg svinjskog mesa, po svemu sudeći, biti iznad proseka, jer na to, pored sezonskih, deluju i globalni faktori, rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu, kao i poremećaji na tržištu u EU, na kome je cena žive vage povećana oko 30 odsto od aprila.

Godinama unazad, od maja do septembra, cene svežeg svinjskog mesa beležile su sezonski rast koji je kumulativno iznosio oko 20 odsto, nakon čega je sledila stabilizacija cena, a zatim i njihov pad, saopštila je NBS.

U saopštenju se navodi da su specifične bile 2007, 2008. i 2012. godina, u kojima je dolazilo do značajnog rasta cena primarnih proizvoda, kao i deprecijacije dinara, kada je rast cena svežeg svinjskog mesa u istom periodu iznosio i preko 40 odsto.

Ove godine, u maju i junu, zabeležen je rast cena svežeg svinjskog mesa od preko 10 odsto, a očekujemo da će ga zvanična statistika registrovati i za jul i avgust.

Cenimo da će ove godine rast cena svežeg svinjskog mesa, po svemu sudeći, biti iznad proseka, jer na to, pored sezonskih faktora, deluju i globalni faktori – rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu u drugom tromesečju, kao i poremećaji na tržištu u EU, na kome je cena žive vage povećana oko 30 odsto od aprila, naglasila je
NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari